Gå til sidens hovedinnhold

Dette hjelper ikke mot hull i tennene

At snusing er bra for tannhelsa er en myte, ifølge svenske forskere.

(SIDE2): Som tyggisreklamene prøver å forklare oss, er syreangrep en hyppig årsak til hull i tennene. Mange har trodd at snus kan virke mot hull, fordi snus er et basisk stoff, som altså vil nøytralisere syren i munnen.

Nettstedet forskning.no har sett på en ny studie gjennomført av svenske forskere, som ville undersøke om man virkelig kan forsvare snusing med god tannhelse.

LES OGSÅ: Dette er verdens dyreste snus

Dårlig stell hos snuserne

Konklusjonen er dårlig nytt for de som liker å ta seg en pris.

– Våre studier har ikke gitt noen klinisk bekreftelse på at snusbrukere har færre hull, sier doktorgradkandidat Lena Hellqvist ved Gøteborgs universitet.

Forskerne fant derimot at snuserne var langt dårligere med munnstellet enn resten av befolkningen.

– Det som er tydelig, er at tobakksbrukere går sjeldnere til tannlegen og renser tennene sine sjeldnere enn resten av befolkningen, forklarer Hellqvist.

Studien er gjennomført med rundt 400 deltakere, der halvparten brukte snus, og resten var snusfrie. Den tar også med eldre data fra 1983, 1993 og 2003. Et av funnene var også at snusbrukere er mer utsatt for tannkjøttbetennelser. 20 prosent av snuserne hadde slike plager, mot bare 14 prosent av de som ikke brukte snus.

SE OGSÅ: EU forbyr Danmark å selge snus

Selv om snus ikke har den forebyggende effekten mot hull slik man har trodd, er det imidlertid ikke slik at det fører til flere hull.

– Riktignok hadde ikke snusbrukere flere hull enn ikke-snusbrukere. Men det kan delvis forklares med den generelle forbedringen som har vært i tannhelsen de siste årene, og at daglig bruk av fluortannkrem har blitt vanlig, mener Hellqvist.

Sunn snus er verst

Det har vært vanskelig å påvise en sammenheng mellom snusbruk og kreft, men det er likevel ingen tvil om at det er helseskadelig, og helsemyndighetene advarer mot produktet. Kostnaden er dessuten en godt argument for å legge bort snusboksen.

Å bytte til nikotinfri snus er imidlertid ingen god løsning, ifølge forskerne ved Gøteborgs universitet.

De fleste typene er nemlig laget av mais, og kan inneholde opptil 6,5 prosent karbohydrater, og 24 prosent stivelse, noe vanlig snus langt fra gjør. Hellqvist advarer derfor om at den alternative snusen kan gi en høy tannlegeregning.

Det viste seg nemlig at de nikotinfrie snusalternativene reduserte pH-verdien i munnen betraktelig. Sammen med mye karbohydratene i prisen gir det en økt risiko for hull.

Vil du vite mer om snus? Helsedirektoratet har laget en snus-quizdu kan bryne deg på!

Du kan også lese:

Bli snusfri - på tre uker

Snus skader spedbarn

- Snus effektivt for røykeslutt

Kommentarer til denne saken