Gå til sidens hovedinnhold

Hva er den egentlige forskjellen?

Se likhetene og forskjellene mellom kostrådene.

(SIDE2): Det er mange som vil gi deg de beste kostrådene.

Men selv om de er hellig overbevist om at akkurat deres kosthold er det aller beste så har de også økonomiske interesser når de skriver en bok.

Debatten har versert lenge og de fleste av oss er lei av å høre argumenter for og mot lavkarbokosthold.

Lavkarbo eller ikke, kan det være slik at de ulike aktørene ikke er så langt fra hverandre som det later til? Bare ulike måter å si ting på for å gjøre det interessant?

Forskjeller og likheter
Vi har sett på noen av de siste kostbøkene som nådde markedet for å se på likheter og forskjeller. Sofie Hexeberg og Andreas Eenfeldt, Fedon Lindberg og Jeanette Roede.

De er alle opptatt av helse og sunn mat, men hva er den egentlige forskjellen når man ser bort fra hvordan de velger å markedsføre kostholdet?

Bedøm selv!

3215949

Andreas Eenfeldt «Kostdoktorn» med boka «Matrevolusjonen».
«FILOSOFI»: Naturlig sunn med skikkelig mat . Skikkelig lavkarbokost basert på kjøtt, fisk, egg og grønnsaker er svært næringsrikt, så det er knapt noe problem å få i seg nok vitaminer.
Naturlig fett er din venn. Styr unna frukt for best resultat. Har du vektproblemer bør du kun spise det rent unntaksvis - fordi det er godt.

OM ALKOHOL: Hold deg unna øl, men drikk heller tørre viner, tørr champagne og rent brennevin som whisky, konjakk, vodka. Ligg unna søte drinker.

OM SUKKER/SØTNINGSMIDLER: Ligg unna søtningsmidler. Folk som drikker lettbrus ser ut til å bli like fete som de som drikker brus med sukker i.Søtningsmidler kan bygge oppunder søthungeren og fører til småspising.

OM MOSJON: Mosjon er bra for helsen og velværet. For vekten har det sjelden så mye å si, men er mer å betrakte som en bonus.

OM MATINNTAK: Spis passelig mye - Lytt til dine sult- og metthetsfølelser. Man kan spise mer enn man trenger for å bli mett fordi det er hyggelig og godt. Vanlige syndere her er: melkeproduker, fløte, ost og nøtter.

OM KARBOHYDRATER: Sikre at du holder karbohydratene på et minimum - 20 gram karbohydrater daglig og disse bør hovedsakelig inntas i form av godt med grønnsaker.

OM FETT: Mettet fett - Er det farlig? Det korte svaret er nei. Det hjelper ikke mot hjertesykdom. Slår man sammen observasjonsstdier rammes ikke personer som spiser mye mettet fett, i høyere grad av hjerte-karsykdom enn de som spiser lite mettet fett.

«NORDISK DIETT» - Ellen-Beate Wollen og Jeanette Roede

«FILOSOFI»: Lev sunt og godt med norsk livsstil. Det handler om mattradisjoner og sunne vaner, spis regelmessig 4-6 måltider hver dag

OM MOSJON: Fysisk aktivitet forebygger overvekt.

OM MATINNTAK: Spis til du er passe mett, ikke stappmett til hvert måltid. Spis variert. Drikk vann.

OM KARBOHYDRATER: Spis groove brød- og kornvarer. Spis masse frukt og grønt - minst seks om dagen. Spar snacks, godterier, og kaker, brus, saft, øl og vin til spesielle anledninger.

OM FETT: Spis fisk, både mager og fet flere dager i uka. Bruk renskåret kjøtt framfor farseprodukter .Velg magre meieriprodukter. Bruk oliven, kjerner, nøtter, avokado i salaten eller matretter. Velg mer fet fisk som både pålegg og middag.

Dr Sofie Hexeberg og Birthe Storaker fra boka «Frisk med lavkarbo»

«FILOSOFI»: Et karbohydratfattig kosthold er veien å går fo de aller fleste som sliter med ovgervekt og insulinresistens. Få et nytt liv med nye kostråd.

Den største utfordringen ved karbohydratreduksjon er frokost og lunsj.

OM MATINNTAK: Spis frokost, lunsj og middag eller frokost, middag og aftensmat. Tygg maten godt og spis til du er behagelig mett, ikke stappmett. Hopper du over frokosten spiser du gjerne for mye om kvelden og blir mindre kritisk til hva du spiser. Kutt ut brus og andre søte drikker og unngå store melkemengder. Drikk vann, vann med sitron eller farris.

OM KARBOHYDRATER: Du spiser lavkarbo dersom du unngår mat som inneholder sukker, frukt, poteter og kornbasert brød, knekkebrød, musli, pasta og ris. De beste karbohydratkildene er grønnsaker, nøtter, bær, frukt, yoghurt naturell, cottage cheese, belgfrukter og hele korn. Velg de groveste brødene, naturris og fullkornspasta

OM FETT: Det er viktig at du spiser mest mulig naturlig fett som du finner i fet fisk, kjøtt, egg, avokado, nøtter, frø og fete meieriprodukter. Erstatt billige matoljer som solsikkeolje, maisolje og soyaolje med kaldpresset olivenolje, rapsolje og kokosolje. Da får du en bedre balanse mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer.

OM MOSJON: Vi er skapt for å bevege oss. Daglig bevegelse bidrar til en friskere, sterkere og smidigere kropp. Mosjoner på ditt nivå!

Fedon Lindberg med boka «Mat for livet» smart lavkarbo for hele familien.

«FILOSOFI»: Mat er, og skal være et positivt innslag i hverdagen. Et måltid skal være noe å se fram til. Finner du balansen mellom mellom sunn næring og nytelse, vil du merke det på både kropp og sjel.

Er opptatt av glykemisk belastning fordi matvarer med høy GB fører til stor insulinutskillelse. Mat med lav GB gjør at bukspyttkjertelen får god tid på seg til skille ut rett mengde insulin.

OM KARBOHYDRATER: Karbohydrater er en viktig kilde til energi, men selv om alle karbohydratene gir energi, er det ikke likegyldig hva slags karbohydrater du får i deg. Det er altså ikke bare snakk om å få i seg færre men også bedre karbohydrater. Fedon er opptatt av at ikke blodsukkeret bør være forhøyet.

Frukt og grønnsaker med høy og middels GB (Glykemisk belastning) er ikke nødvendigvis usunne - den glykemiske belastningen sier bare noe om virkningen de har på blodsukkeret. Om man fortsatt gjerne vil inkludere høyglykemisk frukt i kostholdet, kan man godt gjøre det, men da er det en fordel å være ekstra oppmerksom på mengdene. Ikke spis bananer i lange baner - du bør nøye deg med maksimalt en om dagen.

OM MOSJON: All form for fysisk aktivitet er gunstig. Du trener imidlertid ikke bruke masse tid på helsestudio eller svette langs veiene for å ha glede av mosjon. Å gå raskt i 20-30 minutter daglig og drive med styrketrening av de store muskelgruppene(særlig lårmusklene) 2-3 ganger i uken kan være nok, særlig hvis du samtidig endrer kostholdet ditt, spiser bedre og prøver å stresse mindre.

OM FETT: Naturlig fett er ikke skadelig, men velg rett type fett. Naturlig fett fra planter og - like viktig - minimalt bearbeidet. Omega-3-rikt fett fra fet fisk, kaldpressede planteoljer (jomfruoljer) og nøtter, frø og avokado. De essensielle fettsyrene er helt avgjørende for god helse og effektiv forbrenning, og de bidrar til økt fettforbrenning.

OM MATINNTAK: Spis minimum tre store måltider (frokost, lunsj og middag og to mellommåltider. Hopp aldri over et måltid! Det vil føre til at forbrenningen blir lavere og yteevnen dårligere. Helst bør du spise hver tredje til fjerde time. Planlegg måltidene!Tygg maten godt. det hjelper fordøyelsen og opptaket av næringsstoffer.

EN OPPSUMMERING: De er alle enige om at vi bør spise fet fisk. Alle er enige om at vi ikke bør dytte i oss sukker, at mosjon er viktig - om enn i varierende grad. Hexeberg, Lindberg og Roede er enige om at man bør ha faste måltider, mens Eenfeldt foreslår et du spiser når du kjenner sult.

De er så godt som enige om å spise de samme typene karbohydratene når man først spiser karbohydrater, men mengden er de uenige om.

Alle er enige om at man kan spise naturlig fett, men både Lindberg og Roede foretrekker plantebaserte kilder mens Hexeberg og Eenfeldt mener man gjerne kan få fettet fra animalske kilder.

Roede råder folk til å få i seg magre meieriprodukter mens Hexeberg går for yoghurt naturell og cottage cheese. Eenfeldt mener man bør styre unna for mye melk på grunn av melkesukkeret og råder heller folk til å få i seg fløte og fet gresk yoghurt.

Fedon Lindberg mener skyr, yoghurt og cottage cheese er noen av de beste kildene til proteiner og at cottage cheese, kesam naturell og skyr naturell er det beste alternativet. Han mener all usøtet yoghurt med levende kulturer er bra.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken