Gå til sidens hovedinnhold

De mest populære studiene

Sjekk hvor det er vanskeligst å komme inn.

(SIDE2):Stadig flere velger å begynne på høyere utdannelse. I fjor mottok Samordna opptak 107.785 søknader om høyere utdanning. Dette var en økning på fire prosent fra året før.

Informasjonsrådgiver i Samordna opptak, Pål Kalvsjøhagen, sier at det er tre definisjoner på hva som gjør et studie populært.

- Den første definisjonen går på hvor vanskelig det er å komme inn på studiet, den andre er studier med flest søkere og den tredje er studiene med flest søkere per studieplass, forklarer han til Studenttorget.no.

Kalvsjøhagen opplyser at de forskjellige definisjonene henger sammen, og at studier med mange søkere og få plasser automatisk vil få høyere inntakskrav.

Populært med psykologi og medisin
Dersom man følger definisjonen om at de studieretningene med flest søkere per plass er mest populære, kommer profesjonsstudiet i psykologi på en soleklar førsteplass hos Samordna opptak. På andreplass kommer årsstudium i kroppsøving og idrett og på tredjeplass årsenhet i økonomi og ledelse på høyskolen i Oslo.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Dyrepleier, journalistikk, medisin og arkitekt er også populært. Veterinærstudiet har opplevd en tilbakegang på 3 prosent fra 2010, men det er fortsatt et av de mest populære studiene.

Dersom et studium opplever en oppgang i antall søkere, betyr dette at det er flere som kjemper om plassen til et bestemt antall plasser. Det kan føre til at poenggrensen øker i forhold til året før. Dette gjelder spesielt studieretninger med få studieplasser hvert år.

Om du derimot har søkt på et studium med en nedgang i antallet søkere kan dette telle positivt for sjansen din til å få studieplass.

Medisinstudiet har i mange år vært kjent som det mest populære studiet grunnet høye krav. Allikevel er det ikke her økningen i antall søkere er høyest. Mens medisinstudiet opplevde en tilbakegang i antall søkere på 1,84 prosent opplevde helsefag en økning på 30,7 prosent fra 2010. Også den 5-årige lærerutdannelsen opplevde en god økning på hele 20,32 prosent.

(Se oversikt nedenfor bildet)

Høyeste inntakskrav:
1. Medisin
2. Profesjonsstudiet i psykologi
3. Odontologi
4. Veterinær
5. Ernæring

Flest søkere per plass:
1. Profesjonsstudiet i psykologi, NTNU.
2. Kroppsøving og idrett, årsenhet, NTNU.
3. Økonomi og ledelse, årsstudium, Høyskolen i Oslo.
4. Dyrepleier, NVH.
5. Pedagogikk, årsstudium, NTNU.

Kilde: Samordna opptak

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot