OSLO/(SIDE2): - Det er en kombinasjon av ulike ting som øker risikoen for rynker. Gener har masse å si, men det er soleksponering som er verstingen for huden, advarer hudterapeut Susanne Harrington.

Vi har tatt turen til Body & Soul Spa i Oslo, for å få tips til hvordan man forbereder ansiktet for sol og sommer. Naturlig nok er rynker et tema vi fort kommer inn på.

- Det finnes ingen mirakelkur mot rynker, men har man gode hudpleierutiner, kombinert med fruktsyrebehandling, så får man forebygget på en profesjonell måte. Det er jo lettere å gjøre noe med rynkene før det er blitt et problem, så det er veldig viktig å begynne med hudpleie ganske tidlig. Ellers er det viktig å sørge for at huden er gjennomfuktet, og rengjort, forteller terapeuten.

Hun fortsetter.

- Jeg er veldig realistisk, så det er ingen magisk oppskrift for hvordan man holder huden rynkefri. De som har flott hud, og som jobber med den, gjør en kombinasjon av flere ting. De tenker på kostholdet, holder seg fysisk aktive, får masse frisk luft og bruker gode hudpleieprodukter. De får også gjerne oppfølging av en hudterapeuten, og går fast til hudbehandlinger. De får hele tiden proff veiledning, og lever sunt, samt tenker på ting som ikke er bra for huden, forklarer Harrington.

Les også:Vi har testet solkremer

Anit-aging fra 20-årsalderen
Foruten å være forsiktig med sol, understreker terapeuten at kosthold er viktig for hvordan huden din ser ut.

- Jeg har bachelor i ernæring, samt medisin grunnfag, og det er en fordel for meg som hudterapeut. Det betyr at jeg kan gi mer fullstendige råd. Huden trenger sunne fettsyrer. Nøtter, fet fisk og gode oljer er kjempebra for huden. Huden er jo det siste som får fett. Eller er antioksydanter viktig, så man bør spise masse frukt og bær, samt ha et variert kosthold og drikke masse vann, råder terapeuten, og advarer mot å spise for lite fett.

- Får man i seg for lite fett, kan det gå mye ut over huden. Da får ikke huden de fettsyrene den trenger, og man kan få tørr hud. De riktige type fettsyrene, kan også bidra til å bekjempe uren hud.

Bli sommerklar med Side2
Slik får du sommerkroppen
Flau over føttene dine?
Pump kroppen renere
Trykk deg til mer energi

Ansiktsbehandlinger mot rynker
Terapeuten mener hun ser forskjell i huden på de kundene som setter hudpleie i et system, og påstår at regelmessige ansiktsbehandlinger er en måte å bekjempe rynkene på.

- Men når et er sagt, er det ikke sånn at man da garantert å være rynkefri. Man bruker jo ansiktsmusklene, og det danner jo rynker. Men mange rynker kan man unngå. Får du begynt tidlig nok, og setter hudpleien i system, samt bruker fruktsyrebehandling har du veldig gode odds å få den beste huden, sier terapeuten.

Les også:Stikk deg rynkefri

Sminkevalg viktig
Når det kommer til sminke har terapeuten klare meninger om hvilken effekt det kan ha på huden, og advarer samtidig mot produkter som tetter igjen porene.

- Mange kjøper feil makeup, nemlig de som tetter igjen. Da tar man på en måte ett skritt fram, og to tilbake. Det er viktig å bruke makeup som ikke tetter igjen. Jeg anbefaler mineralpudder. Sminken har mye så si, for det er en faktor som kan ligge å blokkere huden.

Hun fortsetter.

- Noen har ikke en linje i ansiktet før de er 35 år, men det er viktig å bruke gode hudpleieprodukter uansett. Jeg vil si at man bør begynne å bruke anti-aging produkter fra 20 år faktisk. Og i hudpleieproduktene bør man se etter hudkrem med solfaktor.

Øyekrem
Terapeuten forteller videre at mange gjør feil når det kommer til huden under øynene, og hun understreker at det er viktig å bruke øyekrem og ikke vanlig krem på dette området.

- Det en feil mange gjør, er å smøre ansiktskrem under øynene. Dette kan gi poser og andre reaksjoner, fordi kremen er for tung og trekker til seg vann. Da får man poser under øyene, advarer hun.

- Jobber på dypt nivå
Mens terapeuten fortsetter å fortelle om hva som er bra, og ikke bra får huden, blir min egen hud behandlet med ulike produkter.

Behandlingen jeg har kommet for å teste, er ifølge terapeuten en behandling som passer for alle. Den skal blant annet gjøre uren hud klarere, forebygge rynker og hjelpe mot tørr hud. Hovedkjernen i behandlingen er en pensling med Exuviance fruktsyre - et av mange produkter patentert av personene bak hudpleiemerket Exuviance.

Men før terapeuten gjør dette må huden rengjøres. Huden blir renset slik at smuss og fett blir fjernet, og deretter peeles huden slik at døde hudceller elimineres.

Det prikker og svir lett i huden idet hudterapeuten pensler ansiktet mitt, og jeg blir fortalt at partiklene er så små at de trenger dypt inn i huden og fører til cellefornyelse, samtidig som det øverste hudlaget blir peelet av.

- Penslingen jobber på et dypt nivå. Man får peelet av det øverste hudlaget, og behandlingen du får har dokumentere effekt. Hudleger bruker dette i behandlinger her i Oslo, forklarer terapeuten.

De med svært sensitiv hud kan få reaksjoner på behandlingen, men hudterapeuten forsikrer meg om at dette gjelder bare ytterst få.

- Man kan bli litt rød, men det er en forbigående reaksjon, påstår hun.

Terapeuten legger så en leirmaske på huden min, slik at huden får pleie og fuktighet, og avslutter med en ansiktskrem fra Exuviance som inneholder SPF 15.

SIDE2 OM BEHANDLINGEN:
Selve behandlingen er et deilig friminutt fra en ellers stressende hverdag. Avslappende musikk, og lett massasje gjør opplevelsen til noe mer enn bare en hudbehandling. Det er ingen smerte involvert, men det sved da terapeuten penslet på syremasken.

Rett etter behandlingen føltes huden svært myk, og man kunne tydelig se en forskjell i huden. Noen dager etter behandlingen derimot, ble huden svært tørr. Dette resulterte i at jeg i over én uke, måtte peele huden hver morgen.

- Dette var en reaksjon på behandlingen, og det er ikke nødvendigvis en uheldig reaksjon. Det betyr bare at fruktsyren virker, og det kan da ha en uttørrende effekt på huden. Går man jevnlig å få slike behandlinger trenger bare terapeuten å justere litt i henhold til hvilken reaksjon kunden får, forklarer terapeuten, og legger til at siden jeg bruker Exuviance produkter i min daglige hudpleie, blir behandlingen spesielt effektiv.

- Noen opplever også å få uren hud rett etter behandlingen, men dette er bare superpositivt. Disse urenhetene ville kommet ut uansett, så man påskynder bare prosessen.

Og terapeuten har rett. Etter et par uker er huden tilbake til det normale, men den er betydelig klarere og jeg har fått kommentarer på at huden ser friskere og bedre ut.

HTML EMBED