Gå til sidens hovedinnhold

Bare denne hjelper mot soleksem

500.000 nordmenn må hvert år pine seg gjennom sommeren.

(iBergen.no) For de har dette valget: enten klø seg halvt ihel eller dekke seg fullstendig til i den steikende sommersolen.

Ingen kur
Mellom 10 og 20 prosent av den nordiske befolkningen lider av soleksem, ifølge pasienthåndboka. Og det er fint lite som kan gjøres med det.

For ennå finnes det ikke et eneste legemiddel som kan kurere det irriterende utslettet. Det eneste håpet er salver med kortison som påføres eksemet, men dessverre med minimal effekt. Aloe vera er også anbefalt for å lindre ubehaget, men den verken leger eller forkorter sykdommen.

Dermed må en soleksem-pasient tilbringe sommeren innendørs eller fullt påkledd, dersom han eller hun ikke takler det stikkende, røde eksemet som kan dukke opp på alle deler av kroppen.

Mulig kjemisk reaksjon
Hvorfor de små blemmene oppstår er uvisst, og man kan få det når som helst i livet. En av teoriene er at UVA- og UVB-stråler lager en kjemisk reaksjon i huden som er fremmed for kroppen. Dermed starter immunforsvaret en motreaksjon og en lokal betennelse utvikles.

Andre tror kroppen mangler et næringsstoff som gir utslag når sola skinner på huden.

Også forebygging ser ut til å være til liten hjelp. Mange sverger til betakaroten, kalsium eller tilskudd av vitamin A og E, men ingen av disse har en beviselig effekt.

Kan hjelpe
Omega-3 derimot skal ifølge en studie ha en god effekt, men man må da ta relativt høye doser i tre måneder før man eksponeres for sol. Samtidig må man bruke minst solfaktor 15 for unngå eksem.

Det eneste som faktisk forhindrer utslettet er påkledning. Man må da være klar over at tynne og lyse bomullsklær slipper UV-strålene gjennom, og man bør derfor unngå slike klær.

Har du tips til hvordan man blir kvitt soleksem? Skriv det i kommentarfeltet under.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg