Gå til sidens hovedinnhold

Solen forsvant i lunsjen

Berit, Christina og Hanne var på vei ut i parken med lunsjen sin da de oppdaget at solformørkelsen var like rundt hjørnet.

(iBergen.no) På VilVite-senteret i Bergen nådde solformørkelsen sitt maksimale klokken 11.28 fredag formiddag. Drøyt 50 mennesker stilte seg opp på terrassen til vitenskapssenteret med solformørkelsesbriller.

Første gang
Berit Helen Bjørnhaug, Christina Hæraas og Hanne Johansen jobber i Bergen Teknologioverføring i samme bygg som Vilvite-senteret. De hadde aldri vært byggets takterrasse før og fant fort ut at dagen i dag var en glimrende anledning.

- Vi fikk vite om at det skulle være solformørkelse bare fem minutter før så da tok vi lunsjen med oss opp her i dag, sier Hæraas til iBergen.no og smiler fornøyd bort til kollegene.

- Egentlig var opprinnelig på vei ut i Nygårdsparken, men det er veldig bra her også, kontrer Johansen med solformørkelsesbrillene på.

De tre jentene angret ikke et sekund på at de droppet parklunsjen.

- Dette er veldig tøft å se på, nesten litt uvirkelig, understreker Johansen.

Total solformørkelse i nord
Ragnhild Schrøder Hansen er vitevert på Vitensenteret og var høyt og lavt under solformørkelsen.

- Jeg studerer romfysikk så dette er på mange måter mitt felt. Jeg får mange spørsmål om hva som skjer under en solformørkelse og når man kan se den neste og slike ting, sier hun.

Det var total solformørkelse på Kvitøya og Svalbard i ett minutt og 27 sekunder fredag formiddag. Neste gang har Schrøder Hansen veldig lyst å oppleve en total solformørkelse i nord.

- Det hadde vært veldig fascinerende å få opplevd det en gang. På Svalbard får du også se lyset fra atmosfæren i tillegg, sier hun drømmende.

Ifølge VilVite-senterets egne nettsider var det fredag total solformørkelse i Canada, Grønland, Svalbard, Russland, Mongolia og Kina.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her