Gå til sidens hovedinnhold

Solgte bolig for 300.000 mer enn naboen - uten megler

Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet mener flere burde selge boligen sin selv.

Bartholdsen er fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet. Han sier til Dagens Næringsliv at forbrukere bør kunne presse ned prisen til eiendomsmeglere med 20-40.000 kroner, og at flere burde selge boligen uten bruk av megler.

– Jeg solgte egen bolig selv, brukte vel 20 timer og 20.000 kroner på profesjonell fotograf, takstmann, oppgjør via advokat og annonser på Finn.no. Jeg fikk 300.000 mer enn naboen som solgte rett før og satte prisrekord i gården, sier han til avisen.

Bartholdsen mener at mye av det som før var en del av provisjonen til meglerne nå føres opp som etableringshonorar, visningshonorar, innhenting av opplysninger, markedsføringspakke og oppgjør.

Christian Dreyer, administrerende direktør i eiendomsmeglerforetakenes organisasjon Eiendom Norge, mener det tar opp mot 40-50 timer å selge en bolig. Han vil ikke anbefale å selge boligen selv.

– Det er en grunn til at lovgiver har bestemt at man må ha tre års utdannelse og to års praksis for å kunne jobbe som ansvarlig megler, sier Dreyer til Dagens Næringsliv.

Snittprisen blant eiendomsmeglerforetakene var i 2014 på i overkant av 54.000 kroner, viser beregninger fra Finanstilsynet. Noe som tilsvarer rundt to prosent av salgsprisen.

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken