Gå til sidens hovedinnhold

Solgte ting og tang for 10 milliarder

Christen Sveeas er ingen hvem som helst.

Milliardæren Christen Sveaas skuffer inn penger som aldri før.

Finanskjendisen, som er en av verdens største vinsamlere, kan konstatere at konsernet hans på tre år doblet driftsinntektene, fra fem milliarder i 2009 til 10,2 milliarder kroner i fjor.

Driftsresultatet endte på 237 millioner kroner, mot et tap på vel 67 millioner kroner i 2011.

Selskapet Kistefos Holding kunne til slutt notere seg for et overskudd på pene 88 millioner kroner, mot 12 millioner kroner i 2011.

Med andre ord oppnådde finanskjendisen en eventyrlig forbedring i fjor.

I årsrapporten pekes det på at fremgangen for konsernet skyldes økte inntekter i selskaper som RABT, Western Bulk, Opplysningen 1881 og digitale medier.

Ingen Bagatelle
Christen Sveaas er en medvirkende årsak til at mesterkokk Eyvind Hellstrøm ble en rikskjendis.

Sveaas, som eier stjernerestauranten Bagatelle, røk så uklar med Hellstrøm at sistnevnte sluttet i restaurantens, som i flere år var den eneste i Norge med to stjerner i den anerkjente Michelin-guiden. Hellstrøm selv har i hvert fall selv knyttet avgangen til en konflikt med eieren, milliardæren Christen Sveaas.

Politisk bidragsyter
Sveeas har ved en rekke anledninger gitt partier i Norge økonomisk støtte.

I 1988 støttet han dannelsen av Fremskrittspartiets Utredningsinstitutt, en tenketank som var i drift inntil 1994. Så i 2001 ga han 300 000 kroner til Oslo Venstre, og i 2007 fikk Høyre 300.000 kroner.

Mest omtalt er imidlertid bidraget på en million som han ga til Høyre før valget i 2009. I forkant hadde han kritisert partiet i et leserbrev til Dagens Næringsliv. I forbindelse med dette, uttalte han at han mente det var viktig at sosialistene kastes ut av regjeringskontorene.

Sveaas er barnebarn av Anders Sveaas som i 1889 grunnla Kistefos Træsliberi på Jevnaker.

Christen Sveeas har ingen kommentar til regnskapet.

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken