Gå til sidens hovedinnhold

Solid nedtur på børsen

Oslo Børs er blant de svakeste i Europa.

Aksjemarkedet er ikke overbevist etter kapitalmarkedsdagen til StatoilHydro. Selv om selskapet kunne fortelle om større synergieffekter enn antatt etter fusjonen med Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet, måtte de innrømme at de ikke har levert i tråd med forventingene.

NA24 - din næringslivsavis

Svak utvikling for StatoilHydro er med på å tynge Oslo Børs. Hovedindeksen er like etter lunsj ned 2,36 prosent til 466,60 poeng.

Følg børsen her

Første tegn på at forbrukerne i USA begynner å få problemer med å håndtere utgiftene har nå kommet. Telegiganten AT&T melder om misligholdte regninger og det er første bekreftelse på det ikke er banksektoren som blir rammet av svakere økonomisk styrke blant husholdingene. Dette skremmer aksjemarkedene i Europa.

StatoilHydro skuffer
Den norske oljegiganten StatoilHydro er i London for å fortelle markedet om sine planer for fremtiden. Med i bagasjen hadde konsernsjef Helge Lund få overraskelser, men kunne fortelle om positive overraskelser i forbindelse med fusjonsprosessen. Nå venter de årlige effekter på 6 milliarder kroner før skatt. Det er en oppjustering i forhold til tidligere anslag på 4 milliarder kroner.

Produksjonen skal komme opp i 1,9 millioner fat om dagen i 2008, men innen 2012 skal StatoilHydro produsere 2,2 millioner fat olje daglig. For å nå dette målet og for å opprettholde dagens produksjon kommer StatoilHydro til å foreta driftsinvesteringer på 75 milliarder kroner i 2008 og 80 milliarder kroner i 2009. Dette forutsetter en dollar på 6 kroner. Den offensive produksjonsøkningen klarer likevel ikke innfri forventningene. Samtidig har ikke markedet stor tiltro til at de klarer å oppnå de synergiene de lover.

StatoilHydro-aksjen faller 2,22 prosent til 162,80 kroner.

Negativt i London
Den britiske oljekjempen BP blir rammet av rykter og faller 4,1 prosent. Merrill Lynch har kuttet resultatestimatet for fjerde kvartal med 25 prosent til 4,4 milliarder kroner. Høyere utbyggingskostnader, svakere enn forventet marginer og høyere skatter gjør at meglerhuset kutter estimatet for 2007 med 7 prosent.

Samtidig svirrer det rykter om at BP har ringt rundt til analytikerne og advart mot en skattekostnad som det ikke er tidligere redegjort for.

- Kleskjeden Marks & Spencer melder om langt lavere omsetning i tredje kvartal som ble avsluttet 29. desember. Omsetningen falt 2,2 prosent og det sender aksjen ned over 19 prosent.

Å se en slik nedgang har virkelig overrasket markedet. Forventningene var veldig høye, konsernet har vært på fremmarsj de siste 12-18 månedene, sier Bryan Roberts i Planet Retail i London til Bloomberg News.

Sterk og svak
Nok en gang er det Yara som er lyspunktet blant tungvekterne. Selv om Oslo Børs har falt med over 4,5 prosent siden nyttår har Yara steget 11 prosent. Kunstgjødselsprodusenten blir løftet 0,54 prosent til 280 kroner.

Meglerhuset Merrill Lynch har jekket opp kursmålet i Yara. Den siste tiden oppgang i både aksjekursen og i råvarene medfører at kursmålet høynes. Hvis nivået på spotprisene holdes på dagens nivå vil det medføre ytterligere oppjusteringer i inntjeningsestimatene.

Det går langt tråere for tørrbulkrederiene. Golden Ocean og Jinhui Shipping faller 6,87 prosent til 29,80 kroner og 6,52 prosent til 53,75 kroner. Ratene har kommet litt ned og sender aksjene rett ned.

Europeisk fall
Det er også et betydelig fall på børsene rundt om i Europa. I London faller FTSE 100 med 1 prosent, mens DAX-indeksen i Tyskland faller 0,6 prosent. I Frankrike faller CAC 40 med 0,86 prosent.

Børsene i Sverige og Danmark har også en negativ trend. I Stockholm faller OMX-indeksen 1,45 prosent, mens København er ned 1,4 prosent.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen