Gå til sidens hovedinnhold

Solnedgang på børsen

REC får rundjuling i aksjemarkedet.

Tallfokuserte investorer kan glede seg over oppgang på børsene.

På Oslo Børs blir hovedindeksen sendt opp 0,60 prosent til 353,65 poeng.

Resultatstormen feier over Oslo Børs. Flere av tungvekterne har presentert sine tall, men ikke alle klarer å levere i tråd med hva markedet liker.

REC får juling
Solenergiselskapet REC er blant de store skuffelsene. I fjerde kvartal gikk de på et milliardtap og leverte jevnt over lang svakere enn hva analytikerne hadde ventet. Aksjemarkedet er ikke nådige.

Aksjekursen stuper 17,93prosent til 28,30 kroner.

I løpet av de tre siste månedene av 2009 fikk REC et underskudd før skatt på 1,22 milliarder kroner. Dette er langt svakere enn hva tilfellet var i samme periode året før og forferdelig mye dårligere enn hva analytikerne hadde ventet.

Selskapet har måttet godta reforhandlinger av lange kontrakter og resultatet er lavere priser. Dette gjorde seg gjeldende i 2009 og prispresset har fortsatt inn i 2010. Problemet er overkapasitet og finanskrisen. REC gjør det også langt svakere på driften til tross for at de kan vise til en topplinjevekst som var høyere enn hva markedet hadde forventet.

Utsiktene fra REC er også dystre. Prisene innen REC Wafer ligger ved inngangen til det nye året 20 prosent lavere enn ved utgangen av 2009. Innen REC Silicon er det også forventet at prisene vil falle i 2010.

Ser svakheter
Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) er forventet å bli svakere i årets første kvartal enn hva tilfellet var for ett år siden. I tillegg er det fare for at REC kan komme i brudd med lånebetingelsene, og de har allerede innledet dialog med bankene for å komme frem til en løsning.

Kontantstrømmen er også svak for selskapet og utsiktene til en sterk kontantstrøm er svekket på grunn av at enkelte kunder kan komme til å ikke fylle kontraktsforpliktelsene.

Les mer: Fare for nye brudd for REC

Utbytte i vente
Telenor stiger 0,96 prosent til 78,80 kroner etter at de har lagt frem sine tall etter fjerde kvartal. Selskapet leverer marginalt bedre resultater enn hva markedet hadde regnet med, men har bestemt seg for å betale et utbytte på 2,50 kroner per aksje. Utbyttet kommer etter sterk prestasjon og bidrag fra mobilselskapene Kyivstar i Ukraina og VimpelCom i Russland.

Les mer: Telenor gir utbytte

Marine Harvest klemmer også til med sterke resultater. Lakseoppdretterne vil også betale et utbytte og har lagt bak seg et kvartal som er langt sterkere enn hva markedet hadde regnet med. Aksjekursen løftes 3,68 prosent til 5,36 kroner.

Les mer: Knalltall fra Marine Harvest

Lysere på børsene
Tirsdag gikk det spekulasjoner om at Tyskland vil presse frem en løsning i EU rundt problemene til Hellas. Det ga et lite rally på Wall Street som smittet over på børsene i Asia.

Håpet er nå at EU vil komme med tiltak for at Hellas skal få bukt med det store underskuddet på statsbudsjettet. Grekerne har også behov for å redusere den enorme statsgjelden, og når tyskerne nå engasjerer seg håper markedet på en rask og kyndig løsning.

Usikkerheten rundt gjeldssituasjonen og underskuddet til Hellas har skapt frykt i finansmarkedene og store svingninger i aksjemarkedet. Siden midten av januar har det skapt en nedtrykt stemning hos investorene og risikoaversjonen har økt betraktelig.

Det er ikke bare Hellas som har skapt bekymringer. Stor gjeld i Portugal, Spania, Irland og Italia har også blitt viet stor oppmerksomhet. Underskuddene i disse landene er også enorme.

Tirsdag morgen ble det kjent at den europeiske sentralbanksjefen Jean Claude Trichet skal møte lederne i EU. Han forlot feiringen av sentralbanken i Australias 50 års jubileum en dag tidligere enn planlagt og det dro i gang spekulasjonene om at det kan komme en koordinert løsning fra EUs side på problemene til Hellas.

Oljeprisen ned
Oljeprisen faller etter at en oljelagerrapport viste langt mer olje på lagre i USA enn hva analytikerne hadde ventet. Den såkalte API-rapporten viste en vekst i råoljelagrene på 7,2 millioner fat i forrige uke, mens analytikerne hadde ventet en vekst på 2 millioner fat. Oppgangen i bensinlagrene var også høyere enn forventet, mens nedgangen i destillatlagrene var noe under anslagene til analytikerne.

Tirsdag fikk råvareprisene et løft etter at bekymringene rundt situasjonen i Hellas avtok. Onsdag morgen blir nordsjøolje med levering i mars omsatt for 71,65 dollar per fat.

Statoil stiger 0,85 prosent til 131,20 kroner.

Opptur i Europa
Det er også opptur i Europa. Investorene ser ut til å sette pris på at EU, den europeiske sentralbanken og Tyskland nå involverer seg i problemene til Hellas.

Den tyske DAX-indeksen stiger 0,74 prosent og følges av FTSE 100 i London som løftes 0,43 prosent. I Paris blir CAC 40 sendt opp 0,57 prosent.

I New York stengte børsene markant høyere enn dagen i forveien. Dow Jones-indeksen steg 1,52 prosent og avsluttet over 10.000 poeng igjen tirsdag. Den brede S&P 500-indeksen steg 1,30 prosent, mens Nasdaq ble løftet 1,17 prosent.

I Asia ble Nikkei 225-indeksen løftet 0,31 prosent, men klarte ikke å ta seg over 10.000 poeng. Hang Seng i Hongkong steg 0,67 prosent.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken