(SIDE2): Vi vet alle at solen kan være skadelig for huden, men det er likevel fristende å la solen gjøre deg solbrun når sommeren endelig kommer.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Huden ødelegges
Om du tilbringer for mye tid i solen, kan dette føre til en overproduksjon av melanin, som er hudens fargepigment. Dette kan raskt gå over til mørke flekker.

Å være mye i solen kan også føre til rynker, samt slapp hud, fordi hudens DNA blir skadet og dette fører til en kollaps i det støttende kollagenet og elastinfibrene.

Les også: Slik skader solen huden

Om du er en av mange som har latt deg friste til mye soling i sommer, kan disse tipsene fra Daily Mail, hjelpe til med å redusere skadene du har fått.

Forebygg med solkrem
Dermatologer er enige om en ting, og det er at forebygging av solskader, starter med bruk av solkrem.

- Begynn umiddelbart å bruke solkrem på daglig basis, til og med i løpet av vintermånedene når dypt-penetrerende UVA-stråler fortsatt gjør seg gjeldende. Det er som når du slutter å røyke, lungene dine begynner å reparere seg selv med en gang, sier Dr. Jessica Wu, en Los Angeles basert hudspesialist, og favoritt blant Hollywood-stjernene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Et produkts SPF relateres til hvor effektiv produktet er for på beskytte deg mot UVB-stråler. Men vil du unngå videre skade, bør du se etter produkter som også har fire stjerner UVB- beskyttelse.

- Ingredienser som mexoryl og triazone indikerer at produktet beskytter mot både aldrene UVA og hudbrennende UVB-stråler, sier Dr. Nick Lowe, dermatolog ved The Cranley Clinic i London.

Lysne skadet hud
Kanskje ikke så overraskende, er det viktig å vite hvilke ingredienser som virkelig fungerer.

- Du kan behandle skadet hud ved å se etter produkter som er merket med lighteners, brightneners, eller radiance-enhancing, sier Dr. Lowe.

Produktene jobber på ulik måte, men har det samme resultatet, i at de forsiktig blokkerer produksjonen av melanin og ny pigmentering. Samtidig får de eksisterende flekker til å blekne.

Ingredienser som kan hjelpe til mot bleke solflekker er blant annet lakris ekstrakt, ferulic syre (som finnes i blant annet frø og planter) og niacinamide (vitamin B3).

Skubb bort gamle hudceller
Å skrubbe huden kan hjelpe til med å gjøre huden lysere.

- Når du skrubber, øker du raten av hudcelleomsetning, slik at pigmenterte celler faller av raskere, for å åpenbare de uskadede, sier Dr. Lowe.

Invester i et mildt hudslipingsverktøy, eller mild fruktsyrepeel som inneholder alpha- og beta-hydroxyl syrer, som kan hjelpe til med å oppløse det døde topplaget av hud, istedenfor å mekanisk skrubbe det av.

Gi tørr hud fuktighet
Mange hudspesialister mener at fuktighetskremer som inneholder stearic syre, glyserin eller kolesterol kan fungere bra for å gi fuktighet til tørr og matt hud.

Ro ned rød og skadet hud
- Se etter antioksydantkomplekser som vitamin C, grønn te, hvit te og grapefrøekstrakter, som kan ha sterke anti-inflammatoriske egenskaper og hjelpe til med å nøytralisere skade påført av frie radikaler, sier Dr. Frederic Brandt, en leden kosmetisk hudspesialist i New York og Miami.

Glatt ut rynkene
Ingredienser som inneholder A vitamin-avledede retinoids eller retinols, som ha en aktiv effekt på huden, skal bygge opp kollagenet og fremme hudcellefornyelsen.

Bruk produkter som er rike på aktive peptiders, som kan hjelpe til med å reparere skopåført aldring.

- Peptiders er proteinstrå som hjelper til med å stimulere produksjonen av kollagen. Ekstra kollagen hjelper til med å glatte ut rynker, forklarer Dr. Jessica Wu.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!