Gå til sidens hovedinnhold

Solskinn i Sydney

De asiatiske investorene ga blanke i Iran og sendte hovedindeksen i Australia til ny rekord.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den stigende oljeprisen og høyere metallpriser dro flere av de asiatiske markedene fremover fredag.

NA24 - din næringslivsavis

Australias S&P/ASX 200 klatret til ny rekord på 6.036,10 poeng. Gruveindustrien er vesentlig representert på den australske børsen slik at høyere metallpriser kombinert med oppkjøpsrykter rundt detaljisten Coles Group Ltd. var riktig medisin.

I Japan fortsatte de siste dagers opptur og børsene er virkelig i støtet her. Selv om giganten Sanyo Electric Co raste på rykter om at de skal bli etterforsket klatret Nikkei videre over 18.000-grensen, som den i går passerte for første gang siden 8. mai 2000. Den bredere Topix-indeksen klatret med 0,67 prosent og nærmer seg nå det høyeste nivået på 16 år.

Sør-Koreas Kospi klatret 0,3 prosent, Hongkongs Hang-Seng datt med 0,78 prosent, Singapore steg med 0,3 prosent, New Zealands hovedindeks klatret med 0,74 prosent, mens det var en nedgang på 0,04 prosent i Malaysia. Hovedindeksen i Thailand steg med 0,24 mens det var et fall på 0,86 prosent i India. I Kina og Taiwan er de fortsatt for opptatt med å feste inn det nye året til å ha børsene åpne.

I den asiatiske elektroniske oljehandelen falt oljen med åtte cents, men den holdt seg fortsatt sterk og over 60 dollar fatet. Frontkontrakten på råolje lå på 60,876 dollar.

De japanske meglerhusene Marubeni Corp. og Mitsui sa også at de har inngått en 15-år lang kontrakt med Venezuelas statlige oljeselskap Petroleos de Venezuela SA om kjøp av olje for 3,2 milliarder dollar.

HTML EMBED

Følg oljeprisen

I går falt Wall Street grunnet Iran-konflikten torsdag. Iran nekter å forholde seg til FN-resolusjonen om stans i landets atomprogram. Fristen gikk ut onsdag, og USA vil nå ha skjerpede tiltak mot landet. Hele 22 av de 30 komponentene falt på Dow Jones.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin