I 2012 registrerte forskere et av de kraftigste utbruddene på sola noensinne.

Milliarder av tonn elektroner og protoner ble kastet ut i verdensrommet med med en hastighet på 3000 kilometer i sekundet, og forårsaket en av de kraftigste geomagnetiske stormene vi har sett i verdensrommet, skriver NRK.no.

Nå har utbruddet blitt analysert av flere forskningsmiljøer, og resultatet er skremmende. Forskerne har konkludert med at dersom solstormen hadde herjet ni dager tidligere, kunne resultatet blitt katastrofalt for vår teknologiske verden.

Solstormen kunne nemlig vært en alvorlig trussel mot infrastrukturen.

En rapport fra universitetet i Berkley som ble publisert i fagmagasinet Nature Communications, konkluderte med at det kunne tatt flere år å reparere eventuelle skader.

«En slik superstorm, skulle den treffe jorda, utgjør en alvorlig trussel mot kritisk infrastruktur i et moderne samfunn. Det er avgjørende for verdens sikkerhet og økonomiske interesser at vi forstår hvordan slike stormer opptrer», skriver astrofysiker Ying D. Liu, som er hovedforfatter bak studien.

Norsk solforsker er enig

NRK.no har pratet med den norske solforskeren Pål Brekke ved Norsk romsenter.

Han er ikke i tvil om at jorden ikke var mange dagene unna en mulig teknologisk verdenskrise.

– Vi var ni dager unna. Hadde det skjedd ni dager tidligere, hadde det området som eksploderte vært rettet mot jorda. Sola roterer rundt egen akse på 27 dager, og vi var heldige, sier solforsker Pål Brekke ved Norsk romsenter til NRK.no.

Heldigvis var jorden og de andre planetene på motsatt side av solen da utbruddet fant sted. Hadde vi vært på samme side, ville solstormen truffet jorden.

Kraftigste storm på 150 år

Dette er ikke den første solstormen som har truffet jorden. Senest i 2003 ble Sverige truffet, noe som gjorde at deler av landet var uten elektrisitet i flere timer.

Den kraftigste solstormen som har blitt registrert fant sted i 1859, og er bare kjent som Carrington-hendelsen. Den solstormen traff jordkloden med full kraft og ville ha kostet verden cirka 2,6 milliarder dollar om den hadde funnet sted i dag.

HTML EMBED

Likte du denne artikkelen? Les også: