Gå til sidens hovedinnhold

Som mor så datter

Er du dattera til Dee Dee Bridgewater, så er nok ikke karrierevalget så vanskelig – hvis du har talent. Det har China Moses.

China Moses & Raphaël Lemonnier
Crazy Blues
Decca/Universal

35 år gamle China Moses har gått i usedvanlige flotte fotspor. På grunn av at mora, en av jazzens store nålevende vokalister, flytta til Frankrike etter at Chinas far gikk bort, så har store deler av oppveksten til Moses vært tilbrakt i Frankrike. Det kan nok være en del av årsaken til at hun ikke har fått det store internasjonale navnet – kvalitet er hun nemlig i besittelse av i lange baner.

For undertegnede er dette det aller første møtet med Moses. Hun har tidligere gitt ut fire skiver under eget navn siden 1997, men her hjemme har hun passert godt under radaren. I Frankrike derimot er hun et stort navn både som sanger og som programleder på fargefjernsynet.

Moses’ forrige skive var «This One’s for Dinah» på Blue Note fra 2009. Det var en uhemma hyllest til kanskje hennes største forbilde, Dinah Washington. Med «Crazy Blues» følger hun opp med å hylle en rekke av sine rollemodeller innenfor mange sjangre.

Moses’ varme og groovy stemme, som har mye av mora i seg, egner seg både til jazz, blues og til rhythm and blues-liknende materiale. Her viser hun oss alt dette og både Mamie Smith, Lillian «Lil» Green, Dinah Washington, Donna Summer, Esther «Little Esther» Phillips, Nina Simone, Etta «Peaches» James og Janis Joplin blir hylla på et inderlig og personlig vis med låter de gjorde mer eller mindre udødelige.

Arrangementene har Moses bidratt til sammen med produsent og pianist Raphaël Lemonnier som leder en kjernetrio på et ypperlig vis. Flere vokalister er med på duetter og i tillegg er det masse gjestesolister til stede på diverse blås og annet pluss at både storband og strykere dukker opp der det måtte passe – og det gjør det.

China Moses har vært et usedvanlig groovy bekjentskap som det er både synd og skam at vi ikke har fått med oss tidligere. Her swinger det fra start til mål og skulle ikke China Moses dukke opp på en festival eller liknende i nær framtid, så anbefales «Crazy Blues» på det varmeste.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken