Det er duket for fellesferien, og flere i vennegjengen og familien har allerede satt seg på et fly til varmere og fjernere strøk.

Det eneste problemet er at du står igjen hjemme, har brukt opp hele lønninga på shopping, og har plutselig ingenting å gjøre. Tror du.

Vi i Side2-redaksjonen har satt sammen flere tips til aktiviteter du kan gjøre når lønninga begynner å ta slutt. Her er aktivitetene som ikke blakker deg!

Ut i naturen

Det fine med naturen er at den er gratis. Og vakker. Og utrolig forskjellig. Du kan jo egentlig bruke den til akkurat det du har lyst til!

Kom deg ut!

Dra på en egen oppdagelsesferd, og oppsøk en park eller en kultursti du aldri har vært på før. Husk å ta med deg mat, sånn at du ikke ender med å blakke deg på en fastfood-restaurant på grunn av akutt sultfølelse.

Piknikk

Om du først skal ha med deg mat og være ute i naturen, hvorfor ikke sette seg ned med en skikkelig piknikk? Rask med deg det du allerede har i kjøleskapet og pleddet fra sofaen, så er det duket for en sommerfrisk og gratis aften.

PS: Dette er også et kjempegodt tips om du ønsker litt ekstra kjærestetid. Dere trenger ikke dra lenger enn til bakgården. Ta med nybakte kanelboller, jordbær og iste, så er dere good to go.

Camping

Dra på caming eller telttur! Det er som en ferie, bare gratis. Du trenger heller ikke ta deg noe fri fra jobben. To dager i et telt holder i massevis. Du vil bli takknemlig for å komme tilbake til egen seng etterpå.

Bål, venner og strand

Arranger et skikkelig bålparty. Dra til stranda med noen venner, ta med en flaske med rom, og tenn et bål. Om det er varmt kan dere jo bade også. Snakk om «Pirates of the caribbean»-følelse! Om du bor i hovedstaden kan vi anbefale å legge festen til Sognsvann. Det er lett å komme seg dit ved hjelp av T-banen, og utrolig idyllisk.

Bystrand

Om du bor i Oslo, bør du benytte deg av bystranda vi har. Den ligger helt på tuppen av Tjuvholmen, og ligger såpass sentralt at du ikke trenger å sette av noe særlig med tid for å besøke den. Ta med deg bikinien på jobb, så kan du ta en liten dukkert på vei hjem.

Utsikt

Synet av en god utsikt skal overhodet ikke undervurderes. Dra opp til det høyeste punktet der du bor, og ta gjerne med deg romantisk selskap om du har muligheten. I Oslo kan vi anbefale utsikten på Ekeberg. Det er superromantisk!

Kulturelle opplevelser

Det er ingen grunn til å stoppe det kulturelle innskuddet selv om lommeboka krymper. Det er mange måter å skaffe seg en billig kulturell opplevelse på.

Skru på radioen

Det er utrolig hva du kan vinne av konsertbilletter og andre opplevelser via radioen. Ta deg noen minutter til å ringe inn, så kanskje du ender med en utenlandstur likevel?

Museumstur

Det finnes flere gratis museer rundt omkring i landet. Gjør litt research på hva som finnes av museer i ditt område. I Oslo kan du blant annet dra til operaen, Akershus festning, Filmmuseet, botanisk hage eller til Norsk Tryllemuseum. Sjekk alle gratis museumstilbudene i hovedstaden her.

Frivillig arbeid

Søk som frivillig på den festivalen du har lyst til å dra på. Det er fantastisk at alle festivaler trenger frivillige. Dette gir deg muligheten til å oppleve alle bandene, møte nye mennesker og ha det gøy, mot at du jobber 8 timer om dagen mens du er der. Snakk om byttehandel!

Biblioteket

Vi har en tendens til å glemme det, men vi har faktisk en helt gratis og nærmest utømmelig informasjonskilde i bibliotekene rundt i landet. Lån med deg noen bøker om noe nytt du har lyst til å lære mer om, og sett deg godt til rette i solstolen.

Billige konsertbilletter

Om det er en konsert du bare MÅ gå på, men ikke har råd til, kan det lønne seg å holde utkikk på torget til Finn.no. Om billettene ikke er utsolgt er det nemlig stor sjanse for å få billettene til halv pris. Det er alltid noen som ikke kan likevel, og det er ingen grunn til at deres uhell ikke kan føre til billige konsertbilletter for ditt vedkommende.

Venninnekvelder

Det er ikke nødvendig å dra ut for å spise lunsj hver gang du møter venninnegjengen. Det er helt sikkert flere enn deg som har problemer med lommeboka av og til. Foreslå noen av disse billige aktivitetene i stedet.

Tapaskveld

Det er ikke nødvendig å gå ut for å spise. Dere kan lage minst like god mat hjemme hos en av dere. Arranger en tapas-kveld, så kan alle venninnene ta med seg noen ingredienser hver. Plutselig har dere et herremåltid, basert på de forskjellige restene dere alle hadde i kjøleskapet!

Hyttetur

Har noen av dere en hytte stående? Da er det bare å pakke bilen full av det dere har, hoppe inn i joggebuksa og sette kursen mot fjellet. Det er ikke akkurat noen butikker å svi av penger på i nærområdet, og dere er garantert litt kvalitetstid sammen uten internett og andre ting. Kanskje får dere til og med litt mosjon!

Brettspill

Husker du da du var yngre og hele familien pleide å spille brettspill? Det er ikke noe mindre morsomt å gjøre det samme med venner i voksen alder. Ta med deg hele venninnegjengen, noen gode brettspill, et pledd og lag lemonade. Neste stopp - parken!

Byttekveld

Arranger en byttekveld med venninnene, så får du både ryddet og frisket opp i klesskapet uten å betale noe som helst for det. Dere tar alle med dere de klærne dere selv har gått lei av, og så bytter dere skatter. Det er utrolig hvordan den gamle genseren din kan få et helt nytt liv på en av venninnene dine.

Dansekurs

Start ditt eget dansekurs! Dere trenger ingen dyr salsa-instruktør. Noen Youtube-videoer og en gjeng med venner er alt som skal til. Og en liten porson tålmodighet, selvfølgelig.

Billige småreiser

Selv om du ble nødt til å droppe sydenferien i år, er det ingen grunn til at du ikke skal benytte deg av anledningen til å reise litt i ditt eget nabolag.

Båttur

Om du bor i nærheten av havet kan du benytte deg av lokalbåtene som kjører rundt omkring. Det koster sjeldent mye, og du kan få en fin tur ut til en av nærliggende øyene. Det blir jo som en liten miniferie i seg selv! Om du bor i Oslo kan du ved hjelp av månedskort eller vanlig busbillett ta båten ut til de forskjellige øyene i Oslofjorden. Se på kaninene på Gressholmen, ruinene på Hovedøya, eller ta med deg bikinien for å bade på Langøya. Mulighetene er mange!

Uspesifisert busstur

Ruter har i sommer startet en kampanje som gir deg uspesifiserte reiser i Oslo for en femmer. Om du føler deg litt eventyrlysten en dag kan du med andre ord sette deg på en av sommerbussene, og bli fraktet til en av de 4000 hemmelige sommerdestinasjonene. Kanskje oppdager du et sted i byen du aldri har sett før? Husk nistepakke!

Dra på landtur

De fleste har noen fjerne slektninger som bor et stykke utenfor byen. Kanskje har du en tante eller en onkel som driver en bondegård? De blir sikkert kjempeglade for besøk! Du får sett familien igjen, og får helt sikkert servert masse god mat mens du er der også. Hva venter du på?

Ta vare på deg selv

Det er ingen grunn til å kutte ned på verken motefronten eller morsomhetene til tross for at budsjettet plutselig er ikke-eksisterende.

Hårmodell

Gjør litt research på om det er noen frisørsalonger i nærområdet som har fått inn nye lærlinger. Lærlingene er ofte på jakt etter hårmodeller for å prøve ut nye frisyrer eller farger. Du kan ende opp med en skikkelig makeover, uten å betale noe som helst for det! PS: Husk at disse lærlingene allerede er ferdige på skolen, så de er utdannet for å ta vare på håret ditt. Det er ikke så farlig som du tror.

Loppemarked

Dra på loppemarked! Her kan du virkelig finne billige skatter, og om du ikke har noen penger å bruke i det hele tatt er det likevel utrolig morsomt å gå rundt for å se på alt som finnes der ute. Utestedet Blå i Oslo har blant annet et marked hver søndag. Det anbefales!

Torget på finn.no

Nettstedet Finn.no har sin egen kategori som heter «gratis». Ja, det stemmer. Her kan du finne alt fra sofagrupper til klesplagg for absolutt ingenting. Om du er lei av interiøret hjemme, men ikke har penger til å pusse opp, kan dette anbefales. Det er helt utrolig hva man kan finne der!

... og om alt annet skulle feile: Skaff deg rike venner! Da har du konstant tilgang på dyr champagne, båtferie og badebasseng.

Eller kanskje du skal tilbringe sommeren på å jobbe opp en sparekonto på egenhånd?

Vi i side2 ønsker dere alle en fin sommer, med eller uten penger!