Gå til sidens hovedinnhold

Sommerferie på lavbudsjett

Skranter reisebudsjettet? Vi gir deg tipsene til hvordan du får en opplevelsesrik ferie uten de store utgiftene.

(SIDE2): Har møllene tatt bo i lommeboken din? Mye penger og gode opplevelser går ikke nødvendigvis hånd i hånd. Alt som kreves for en minneverdig ferie er kun litt planlegging, nytenking og leting.

Vi har gjort det litt enklere for deg:

Billige reisemåter

Er du lei av å fly med hjertet i halsen på billige, men til gjengjeld skranglende fly, er det fullt mulig å reise billig på landjorda. Hva med eksempelvis å kjøre gratis til Quart-festivalen? Å haike er billig og sosialt, og nyttig informasjon finner du på nettsteder som www.haikeren.no og www.haiketorget.no. Disse fungerer som møtesteder for sjåfører og passasjerer, da hovedsakelig for distanser innenlands, men det er visstnok også mulig å komme utenlands på denne måten. Om du heller liker å kjøre selv, så finnes det bilutleiefirmaer som trenger sjåfører til å kjøre biler tilbake til utleiestedet, helt gratis. Sjekk www.transfercar4u.no.

På to hjul i svingene

Sykkelferie er alternativt en populær ferieform, og dette er en flott mulighet til å oppleve landet på nærhånd. Du kan sykle gratis i Norge og land som Danmark, Irland, Nederland og Tyskland. Billig overnatting pleier ikke å være et problem, men husk å bestille på forhånd dersom du sykler en populær rute, og vær obs på at det nesten bare er i Norge at det lovlig å telte i utmark. Syklistenes Landsforening gir informasjon om sykkelferier i Norge og utlandet, www.slf.no.

Medlemskap i Den Norske Turistforening (260 kr) gir også studenter to gratis bussturer og to gratis overnattinger på deres hytter.

Interrail - en spennende ferie

Interrail er en super og billig måte og se Europa på, med priser fra 1620 kr for 16 dager i en del av Europa til bare 3200 for hele verdensdelen i en måned. Om du heller vil holde deg til Skandinavia, er bussloffing en billig og enkelt måte og komme seg rundt på. Swebuss Ekspress tilbyr «bussloffing»-kort, som gir deg ubegrenset antall reiser rundt i Skandinavia med busselskapet. Et 5dagers kort koster 845kr og et 15 dagers kort koster 1695 kr.

Bo gratis

Dersom ikke komfort eller privatliv er en nødvendighet, kan du også spare mange penger på overnattinger, for ingenting føles vel mer bortkastet enn å bruke penger på å sove?

Med lavest komfortfaktor, men som allikevel er helt gratis, er overnatting på flyplasser og togstasjoner. Men ikke glem at en dårlig natt sjelden gir en god dag derpå, og at mange opplevelser kan være ødelagt på grunn av en natt mellom armlener og på kalde marmorgulv. En fordel med dette, er jo at du kan reise videre tidlig neste dag. Husk å sette inn sekken på oppbevaring.

Takket være den norske allemannsretten er det lov å telte gratis i utmark i et par dager, så sant du rydder opp etter deg. En gratis overnatting på for eksempel Hovedøya i Oslofjorden, er vel ikke å forakte.

Bytt sofa - sov godt

Flere nettsider er i senere år opprettet for å formidle ledige sofaer og gratis soveplasser i private hjem verden over, i bytte mot at du selv gjør din egen sofa tilgjengelig for andre; www.hospitalityclub.org, www.globalfreeloaders.com og www.couchsurfing.comkan gi deg mer informasjon.

Billig byttehandel

En annen måte å komme tett på lokalbefolkningen, er å bo hos såkalte «esparanto»-talere gratis, i bytte mot at du lærer deg språket.

Dersom du har litt mer enn nesten ingenting å rutte med, er vandrerhjem også genialt for deg som har litt høyere komfortkrav, som dusj og sengetøy. På flere steder er også frokost inkludert. Vandrerhjem er ofte veldig populært (og veldig sosialt), så det lønner seg å gjøre reservasjoner en god tid før du ankommer. Det lar seg lett gjøre fra sider som www.iyhf.org og www.hostels.org.

Så nå er det bare til å gå til verks med fri fantasi og et åpent sinn, og gjør dette til den feteste, og billigste, sommeren noen sinne.

Ferietipsene er levert av Studenttorget.no.

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden