Gå til sidens hovedinnhold

- Sommerkroppen 2015 er en uting

ShapeUp-journalist og personlig trener, Pia Seeberg, tar avstand fra «sommerkroppen»-begrepet.

(SIDE2): - Jeg vil henge med den avslappa, kule, selvsikre sommerkroppen. Ikke den brokkolispisende, innesluttede sixpacken som drikker vann på fest og stikker tidlig hjem.

Handler for mye om utseendet

Pia Seeberg er utdannet personlig trener og arbeider som journalist i bladet DetNye ShapeUp. I den siste tiden har hun blitt mer og mer kjent som «PT-Pia» og den personlige treneren ønsker å fremme treningsglede og mestringsfølelse fremfor ytre faktorer som utseendet. Seeberg var også med i panelet da Norges Idrettshøgskole tidligere denne uka inviterte til debatt om kroppshysteriet.

LES MER: - Når du må trykke «unfollow», så har du allerede et problem

I disse tider er det mange som er opptatt av å få «Sommerkroppen 2015». Både i media og sosiale medier deles det tips og erfaringer om hvordan man skal stramme opp både her og der i tillegg til strenge diettplaner.

Det mener Seeberg kan føre til overdrevent mye kroppsfokus for mange.

- Man bør nok tenke gjennom hva man ønsker å oppnå ved å forfølge målsetninger som baserer seg kun på utseende, og om det er noe man ønsker å fronte som en profilert person i sosiale medier, sier Pia Seeberg til Side2.

Samtidig påpeker hun at det naturligvis er opp til hver enkelt å velge et mål som å komme i form med «Sommerkroppen 2015».

- Men personlig er jeg opptatt av å fremme treningsglede, mestringsfølelse og selvtillit gjennom trening, og erfaringsmessig kommer ikke dette som et resultat av noe så kortsiktig og utseendefokusert som «sommerkroppen», forklarer ShapeUp-journalisten.

- Jeg mener sommerkroppen 2015 er en uting. For min del velger jeg å ta avstand fra hele greia, og slår et slag for helårskroppen, understreker hun.

Viktig å godta den du er

Seeberg mener at sommerkroppen-begrepet er vanskelig å definere og at det er vanskelig å vite når man har lykkes eller ei.

- Erfaringsmessig blir man gående i en ond sirkel ved å hele tiden ville bli enda litt sprekere, tynnere, større eller sterkere, sier hun.

PTen tipser om at man heller forsøker å fokusere på hva som er viktig for deg på lang sikt.

- Hvorfor ønsker du å trene? Hvorfor er det viktig for deg å spise sunt? Svarene bør stamme fra deg og dine ønsker i et langtidsperspektiv, fortsetter Seeberg.

- Da er det mer sannsynlig at du blir motivert til å opprettholde de gode rutinene også etter sommeren, og du slipper den jojo-effekten i både tankegang og kropp. Den sterke, selvsikre og gjennomtrente helårskroppen får du automatisk med på kjøpet! mener PT-Pia.

- Ved å godta og bli glad i utgangspunktet ditt vil du ta bort mye av det presset du kjenner på, både fra andre og deg selv. Når du da gjør sunne endringer er det ikke fordi du føler at du «må», det er fordi du vil!

Hun har også inntrykk av at mange bruker utseende som en slags avgjørende suksessfaktor når man omgås andre.

- Hvis man ser trent ut blir man automatisk oppfattet som et vellykket menneske. Dette er en ganske overfladisk tankegang, som nok har blitt forsterket gjennom visuelle sosiale medier. Når vi snakker om sosial omgang i det virkelige liv derimot, så er i hvert fall jeg ganske egoistisk, sier Seeberg.

- Jeg vil henge med den avslappa, kule, selvsikre sommerkroppen. Ikke den brokkolispisende, innesluttede sixpacken som drikker vann på fest og stikker tidlig hjem.

Har gjort alle de «klassiske feilene»

Den personlige treneren sier hun selv trener 4-6 ganger i uka og at hun vet det for mange er vanskelig å ha et avslappet forhold til trening og utseendet.

- Grunnen til at jeg har sterke meninger om dette er delvis fordi jeg har gjort de fleste feilene selv, og opplevd hele spekteret av følelser knyttet til kropp og utseende. Alle mine erfaringer, både med meg selv og kunder, tilsier at livet er bedre å leve dersom man hele tiden tenker langsiktig når det kommer til trening og kosthold. La kroppen være et resultat av livet du lever. Ikke la livet være et resultat av kroppen du ønsker deg, mener den personlige treneren.

- Som profil i sosiale medier, journalist i ShapeUp og gjennom bloggen min prøver jeg å dysse ned alt utseendefokus med trening og kosthold. Det er "helt fair" at man trener for å se bedre ut, men det er jo så ufattelig mange andre positive aspekter ved det, utseende er jo bare en av mange bonuser! Jeg føler vi trenger noen som belyser disse litt ekstra i dagens «se og bli sett på sosiale medier»-samfunn.

Lik oss på Facebook

Likte du denne saken? Lik oss på Facebook og få flere saker fra Side2

HTML EMBED
Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday

Kommentarer til denne saken