Gå til sidens hovedinnhold

Sommerlektyre for spillinteresserte

Det finnes mange bøker og blader om spill. Her er våre favoritter.

(Spillmagasinet): For meg er sommerferien ensbetydende med masse lesing, og hvis denne er noe å gå etter så er jeg langt ifra alene. Uansett om jeg skal ut på biltur, fly langt av sted, eller bare ligge i parken og slappe av - jeg har alltid med meg noe å lese på.

I gamledager gikk det mest i «Donald» og tyske ukeblader (ikke at du har så mye valg på landeveisferier i Tyskland), men jeg byttet kjapt ut sistnevnte med britiske spillblader. «Donald» er derimot hellig og kommer aldri til å forsvinne ut av reisesekken.

Kioskhyllene er fulle av spillblader, hvor de fleste så absolutt ikke er verdt den skyhøye norske prisen. I tillegg har det dukket opp en rekke bøker om spill, og her er våre favoritter:

Bøker

Game Over
Game Over

Game Over: How Nintendo Zapped an American Industry, Captured Your Dollars, and Enslaved Your Children

Riktignok er denne boken fra 1993, men fortellingen om Nintendos vei til toppen er like spennende nå som da. «Game Over» er godt skrevet, interessant, og innholdsrik, og da jeg leste den for første gang gikk de 445 sidene unna på et blunk.

Boken kan blant annet kjøpes hos Amazon.

Illustrated History
Illustrated History

High Score!: The Illustrated History of Electronic Games

«High Score!» tar for seg dataspill fra den spede begynnelsen og frem til 2003, med andre ord alt fra flipper og til PlayStation. Denne 400 sider lange boken er full av bilder og faktaopplysninger, og er et must for de som vil lære mer om dataspillenes utvikling.

Boken kan blant annet kjøpes hos Amazon.

Masters of Doom
Masters of Doom

Masters of Doom

I 1991 startet blant annet John Romero og Jon Carmack det som skulle bli en av spillverdenens virkelige giganter, skytespillspesialisten iD Software. Selskapet står blant annet bak «Doom» og «Quake», og «Masters of Doom» er spennende og full av både interessante hendelser og personer.

Boken er på 368 sider og kan blant annet kjøpes hos Amazon.

Book of Games - liten
Book of Games - liten

The Book of Games Volume 1

«Volume 1» inneholder informasjon om 150 av de største spillene som kom i 2006, og passer perfekt for de som vil ha en oversikt over fjorårets viktigste spill. Boken er rikelig illustrert med over 1500 bilder, og byr blant annet også på et stort intervju med Funcom og beskrivelser av de ulike spillsjangerne.

Boken kan blant annet kjøpes hos Amazon.

Ultimate History
Ultimate History

The Ultimate History of Video Games: From Pong to Pokemon

Denne 624 siders kolossen er min favoritt blant disse fem bøkene. Boka begynner fra begynnelsen og jobber seg frem til PlayStation 2, og er interessant, lettlest og detaljert. Sistnevnte kan for øvrig være et minus, «The Ultimate History» går innimellom såpass i detalj at enkelte partier er forbeholdt spesielt interesserte. I tillegg er ikke akkurat boka full av bilder, så hvis du «bare» er passe interessert er antakeligvis «High Score!» et bedre valg.

For oss som virkelig er bitt av tv-spillbasillen er denne derimot perfekt, og kan blant annet kjøpes fra Amazon.

Blader

Edge
Edge

Edge

Det britiske spillbladet «Edge» regnes av mange for å være verdens beste. Bladet dekker alle formater, og kombinerer interessante og velskrevne featureartikler med grundige anmeldelser. Riktignok er bladet veldig dyrt (115 kroner sist gang jeg var innom Narvesen), men for spillinteresserte er det verdt hver krone.

GamesTM
GamesTM

GamesTM

«GamesTM» byr på omtrent det samme som «Edge» - glimrende featureartikler kombinert med gode anmeldelser. Forskjellen er bare den at bladet er rimeligere (100 kr sist gang jeg sjekket) og lettere tilgjengelig. Der hvor «Edge» innimellom tar seg selv litt for høytidelig og blir pretensiøst og ganske hardcore, er «GamesTM» folkelig som få.

Games for Windows magazine
Games for Windows magazine

Games for Windows Magazine

«Computer Gaming World», eller «Games for Windows Magazine» som det heter etter at Microsoft ble med på laget, er et av de eldste PC-spillbladene som finnes. Heldigvis har ikke Microsoft gjort noe med innholdet, og bladet er fortsatt det morsomste, frekkeste, ærligste og mest innholdsrike PC-spillbladet. Faktisk er det verdt å kjøpe bare for å se hva den helsprø Jeff Green, redaktøren, har funnet på.

Level
Level

Level

Hvis du har lyst på et litt mer «lokalt» blad, er svenske «Level» noe av det beste du får tak i. Anmeldelsene, artiklene og ikke minst intervjuene er interessante og grundige, og ofte av minst like høy kvalitet som de i for eksempel «Edge».

Super Play
Super Play

Super Play

«Super Play» er det andre store svenske spillbladet og byr på omtrent det samme som «Level». Jeg synes tekstene er av like høy kvalitet, og hvilket jeg velger avhenger av hvilket som har flest saker jeg vil lese. Hvis jeg ikke ender opp med begge to da.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre