Gå til sidens hovedinnhold

TEST: Sony Cyber-shot DSC-HX7V

Lommevennlig kamera med mange muligheter. Cyber-shot blir en god kamerat.

[Teknofil.no]: Sony Cyber-shot DSC-HX7V er et hendig lite lommekamera som gir deg god vidvinkel og lang tele. Kameraet kan brukes av alle, men er rettet mot dem som ønsker et kamera med mange muligheter.

Fysisk

Kamerahuset er godt bygd med knappe og hjul på kjente plasser knappene kan føles små for mange, og hjulet litt løst, så det kan bli litt lite presist. Størrelse og vekt er som for tilsvarende kameraer fra konkurrentene.

Med 10x optisk zoom, tilsvarende 25-250mm dekker har du det du trenger til nesten alle situasjoner. Det er optisk bildestabilisator i objektivet, som hjelper deg å få skarpe bilder når det er lite lys.

Batteriet skal klare 290 bilder på en lading, som er litt over snittet for denne typen kameraer, og du lader det i kameraet via en spesiell USB-kabel. Vi hadde helst sett en separat batterilader og standard USB-kabel, men liker at det benytter USB.

Skjermen er på helt standard 7,6cm (3 tommer), men har høy oppløsning, så den blir skarp og fin å jobbe med. I sterkt lys sliter den litt, men det gjør alle slike skjermer. Du kan få mye nyttig informasjon på skjermen mens du fotograferer.

Ikke nok med 10x zoom? Les testen av Canon SX30 IS med 35x zoom.

I bruk

ameraet har mange nyttige og interessante funksjoner. Noe av det som skiller kameraet fra mengden er muligheten til å ta bilder i 3D – enten som panorama eller vanlig bilde. For mange er det jo begrenset hva du kan bruke det til, men kameraet har også GPS, flere manuelle og automatiske funksoner, god makro-funksjon, videoopptak i Full-HD og mye annet.

Autofokusen er kjapp og presis, og treffer der den skal. Kameraet har følgefokus, så hvis du tar bilder av bevegelige objekter, bør du likevel få motivet i fokus. I hvert fall i godt lys.

Vi er ikke voldsomt imponert over hastigheten på kameraet med unntak av seriebildefunksjonen og autofokusen. Du kan ta 10 bilder på ett sekund, eller 10 bilder på 5 sekunder. Skal du ta mer enn 10 bilder, tar det lang tid. Oppstartstid, utløserforsinkelse og responsen når du skal se på bilder, samt hastigheten på zoom-motoren er under det vi kunne forvente.

Vi er heller ikke helt fornøyde med brukervennligheten. Riktignok har du full automatikk, så det bare er å knipse i vei, og kameraet ligger godt i hånden. Men det er lett å holde en finger foran blitsen og en finger over venstre mikrofon, så du kan lett ødelegge et bilde eller videoopptak hvis du ikke passer på. I tillegg er det små knapper, løst hjul og lite informative menyer. Her kunne Sony gjort en bedre jobb.

Les også: Test: Avanserte kompaktkameraer

Bildekvalitet

Skarphet og detalgjengivelse er ikke så høy som vi kunne forventet av et kamera med 16 megapiksler. Det er omtrent som vi forventer av 12 megapiksler. Men få eller ingen trenger mer enn 12 megapiksler i et kompaktkamera, så det er ikke et stort problem. Fargegjengivelse, feilbrytning dynamikkomfang er utmerket.

Sony har jobbet mye med støyfjerning på høye ISO-verdier, og det blir aldri mye støy i bildene. Men det går utover detaljene, så etter som ISO-verdiene øker, gjør kameraer med lavere oppløsning det faktisk bedre.
Vi tror bildekvaliteten hadde blitt bedre om Sony hadde nøyd seg med 12 megapiksler.

Trenger du høyere bildekvalitet? Les testen av hybridkameraer

Konklusjon

Det største ankepunktet mot kameraet er nok brukervennligheten. Det er ikke lett å forstå hva de ulike funksjonene gjør ut fra meldingene på skjermen og da kan man lett blir forvirret. Det er også enkelte ting som går irriterende tregt.
Bortsett fra disse tingene er vi fornøyd med Sony HX7V. Det er kompakt med lang zoom, mange morsomme funksjoner, godt grep bra bildekvalitet og god videofunksjon.

Finn beste på Sony HX7V i Prissøk

Vil du vite mer?

Les den fullstendige testen av Sony HX7V på Akam.no

Kommentarer til denne saken