Det har nok ikke vært helt enkelt å være Sony Ericsson-sjefer etter at den store touchrevolusjonen startet i mobilmarkedet, og selskapet innrømmer gladelig at de har ligget litt etter.

Uheldig flørt med Symbian
Mest tydelig var det trolig på den relativt nye telefonen Vivaz, som ved første øyekast fremstår som en genial telefon med alt det en kunne ønske seg av både funksjoner og design. Men dessverre er den nesten ødelagt av et dårlig og gammelt operativsystem fra Symabian. Det er litt som å kjøpe seg en splitter ny Ferrari og fylle råolje på tanken. Det fungerer ikke helt.

Men det er ikke helt Sony Ericsson sin skyld, for Symbian skulle egentlig ha kommet med en oppdatert versjon bedre tilpasset touchtelefoner. Sony Ericsson har bygget flere telefoner i håp om at det skulle bli klart. Men det har altså ikke skjedd.

Endelig med Android
Men Xperia X10 fremstår på mange måter som vendepunktet for Sony Ericsson i touchmarkedet. For her er alt som heter Symbian kastet på dør, og i stedet har en dyttet inn Googles operativsystem Android.

Og for å si det på en pen måte: Det utgjør en svært stor forskjell!

Meget imponerende spesifikasjoner
På papiret så er Sony Ericsson X10 en helt åpenbar iPhone-utfordrer. Den har en stor og flott LCD-skjerm med en oppløsning på 480 x 854 bildepunkter, den har et kamera på hele 8,1 megapiksler, bildestabilisator, alt du kan tenke deg av trådløsstøtte, GPS, normal minijackplugg og så mye, mye mer.

Telefonen har heller ikke svakheten til for eksempel Google Nexus One, som ikke støtter Exchange skikkelig. Med X10 er det full push-støtte på mail og alle andre fine Exhange-funksjoner.

Av noe uklare årsaker er derimot ikke telefonen utstyrt med nyeste versjon av operativsystemet Android, men derimot den eldre versjon 1.6. Dette sier Sony Ericsson at de langt på vei har kompensert for ved å tilpasse operativsystemet og laget sine egne vrier - spesielt i forhold til medieinnhold - og langt på vei så fungerer dette meget godt. (Vi er derimot ikke spesielt imponerte over Twitter-integrasjonen som Sony Ericsson har laget.)

Kjent Android - med små endringer
Om du har benyttet Android tidligere, så vet du hva du får med X10. Sony Ericsson har ikke gjort veldig store endringer i brukergrensesnittet, men de har av en eller annen merkelig grunn lagt inn en begrensning på bare tre «skjermer» - så du må ofte litt mer inn i menyene enn vi setter pris på.

Bortsett fra det er det veldig lite å klage på sånn rent direkte.

Mangler multitouch
Som erfaren iPhone-bruker er det derimot én gigantisk svakhet med telefonen: Mangelen på multitouch-støtte. Dette er spesielt irriterende når en surfer på nettet. For zooming har derfor Sony Ericsson implementert en egen zoomfunksjon, som fungerer - men ikke i nærheten av så godt som med multitouch.

Det er rykter om en oppgradering på vei her, men dette er virkelig et manglende punkt på telefonen. Ellers er nettleseren på telefonen grei, men vi foretrekker å laste ned Opera Mini.

Herlig med multitasking
Det som derimot er herlig med telefonen er Androids støtte for å kjøre flere programmer samtidig. Det er virkelig herlig å kunne for eksempel ha Spotify kjørende i bakgrunnen, og likevel fortsette å jobbe med andre programmer (når det gjelder Spotify er for øvrig applikasjonen mye, mye bedre på Android enn på iPhone). Dette fremstår fortsatt som en av iPhones virkelig store ulemper.

I tester som allerede er lagt ut om X10 er det flere som har påpekt at inntasting på tastaturet ikke er feilfritt. Vi har ikke opplevd problemene så tydelig som for eksempel Engadget har påpekt, selv om vi har sett spor av at tastaturet ikke alltid registrerer alle tastetrykkene. I det store og hele synes vi faktisk at tastaturet, som Sony Ericsson har tilpasset selv, fungerer utmerket - og det har norske taster direkte tilgjengelig.

Litt lugging
Det er likevel ikke til å komme unna at skjermen på X10 fremstår noe tregere enn på iPhone - men dette er nok primært en teknologiforskjell i selve skjermteknologien, der iPhones skjerm er mer sensitiv og responsiv, men til gjengjeld mindre nøyaktig.

Ellers er vi svært fornøyd med hodetelefonløsningen som Sony Ericsson har valgt. X10 har ikke en integrert FM-radio, men har i stedet trådløse ørepropper (Bluetooth) med integrert FM-RDS-mottaker. Denne trenger ikke å være tilkoblet telefonen for å fungere som radio, og har meget akseptabel lyd.

Mindre utvalg enn på AppStore
Android har sin egen markedsplass med en god del programvare, og det er like enkelt å laste ned og installere disse programmene som på AppStore. Det er likevel ikke til å komme utenom at utvalget er betydelig større på Apples nettbutikk.

Konklusjon
Xperia X10 er utvilsomt den beste avanserte telefonen Sony Ericsson har laget på lang tid. Den er nok fortsatt ikke like god som iPhone på en del områder - men har til gjengjeld et bedre kamera, større åpenhet og ikke minst multitaskingstøtte.

Telefonens programvare har nok godt av litt finpussing, spesielt i forhold til bruk av e-post, administrasjon av WLAN og Bluetooth - samt implementering av multitasking - men ifølge Sony Ericsson skal dette være en telefon som skal kontinuerlig oppdateres. Holder de dette løftet - og faktisk fikser småproblemene - så er dette en løp-og-kjøp-telefon.

I skrivende stund koster telefonen rundt 4900 kroner på nett, inkludert 16 GB microSD-kort.