De siste årene har Sony Ericsson trukket den ene telefonen mer spennende etter den andre opp av hatte. Forventningene var derfor skyhøye da selskapets nye kameramonster dukket opp i redaksjonen. Da N95 kom på markedet for et halvt år siden, tok den fra Sony Ericsson plassen øverst på lista over kameratelefoner.

Da selskapet lanserte den første Cybershot-mobilen, K800i var det ingen tvil om at Sony Ericsson var best. Da K810i kom, fikk vi nok en gang bekreftet at Sony Ericsson kan lage gode kameramobiler. En del var allikevel skuffet over at kameraet på de to telefonene var så godt som identisk.

Nå er oppfølgeren K850i her, og det er naturlig å stille seg spørsmålet: Kan K850i gjenerobre tronen?

Les også: Mobilkamera-duellen

Nytt kameraflaggskip
Sony Ericsson K850i er utstyrt med en bildebrikke på fem megapiksler, autofokus og blits. Konkurrenten Nokia N95 har riktignok også autofokus, men bare fotolys og ingen skikkelig blits. Vi tok med de to telefonene ut på en rask runde i Oslo sentrum, og kom frem til at ingen av kameraene utklasser det andre.

Med full automatikk så velger N95 å undereksponere en god del for å fange opp flere detaljer i de fleste tilfeller, mens K850i overeksponerer lyse områder for å lage detaljerte og fine hovedmotiver.

Mens de foregående Cybershot-modellene har hatt et linsedeksel du må trekke ned for å aktivere kameraet, har K850i en egen knapp for å skru kameraet av og på. Dermed unngår du at kameraet slår seg på mens det ligger i lomma eller du tilfeldig du kommer borti klaffen. I tillegg har den en knapp som lar deg veksle mellom vanlig kameramodus, videomodus og galleriet. Enkelt og brukervennlig med andre ord.

Sammenliknet med Nokia N95, har Sony Ericsson K850i et betydelig raskere kamera, særlig på utløserforsinkelse. Dersom vi hadde måttet velge mellom de to - basert på kameraegenskapene - er vi ganske sikre på at vi hadde valgt å ta bilder med K850i fremfor N95.

Dessverre henger vi oss allikevel litt opp i at vi ikke kan skru på kameraet mens vi for eksempel er inne og hører på musikk. For å kunne ta bilder mens vi hører på musikk må vi først trinn for trinn trykke oss ut av musikkspilleren (minst tre trykk) før vi kan aktivere kameraet.

Se bilder tatt med de to telefonene i Mobilkamera-duellen.

Ingen videomester
Kameraet til K850i tar veldig gode bilder. Det samme kan dessverre ikke sies om videodelen av kameraet. Sammenliknet med toppmodellene til Nokia, tar den faktisk ganske skuffende video. Mens N95 tar video i det de selv omtaler som tilnærmet DVD-kvalitet (VGA), tar K850i video i QVGA-kvalitet. Det tilsvarer en fjerdedel av oppløsningen på et VGA-kamera.

I tillegg er bildefrekvensen langt dårligere enn hos Nokias toppmodell. Bildefrekvensen til Nokia er 30 bilder per sekund (fps), mens Sony Ericsson bare har 15.

Ingen designvinner
Sony Ericsson er ikke akkurat det man vil kalle en liten og nett mobiltelefon. Den er 17 millimeter tykk og veier 118 gram. Sammenliknet med en del andre telefoner på markedet er K850i ganske diger. Men sammenlikner vi den også på dette punktet med Nokia N95, er den faktisk både tynnere og ørlitegrann lettere.

Tastene er gode, og minner med unntak av et par detaljer om de vi så på Sony Ericsson T650i. Under skjermen har det nemlig dukket opp tre trykkfølsomme taster (i praksis føles det som om du trykker rett på den nederste delen av skjermen som en trykkfølsom skjerm). Generelt er vi ikke så begeistret for denne typen taster, men på K850i har Sony Ericsson gjort en smart vri. Du må nemlig trykke skikkelig på tastene for at de skal reagere. Dermed unngår du å trykke deg inn og ut i menyer uten å mene det.

Skjermen er diger og svært fargesterk. K850i har fått et akselerometer, og kan således by på autorotering i en del programmer. Når vi bruker et av telefonens multimedieprogrammer og heller på skjermen, følger innholdet etter. Det er veldig nyttig, særlig når vi ser på bilder. Dessverre er ikke denne funksjonen implementert i nettleseren. For å se nettleseren liggende eller i fullskjerm, må vi dermed inn i menyen.

Mediemeny
Sony Ericsson har spandert på K850i selskapets nyutviklete mediemeny. Denne kommer du inn i via en av de trykkfølsomme knappene rett under skjermen eller via hovedmenyen. Her finner du oversikt over både bilder, musikk og video, og både bilder, musikk og video.

Både musikkspilleren, videospilleren og oversikten over bildene dine er veldig oversiktlig lagt opp. Den henter raskt opp filer som ligger lagret både på minnekortet og på telefonen, og du kan organisere filene dine veldig enkelt.

Menyen er rask og fungerer svært godt. Allikevel er vi ikke utelukkende positive. Når vi spiller musikk og vil raskt tilbake til hovedmenyen, støter vi på problemer. Det er nemlig verken tilbakeknapp eller playknapp på K850i, og dersom vi trykker på legge-på-knappen for å hoppe rett ut blir musikken skrudd av.

For å komme tilbake til hovedmenyen mens vi hører på musikk, må vi dermed trykke oss tilbake ledd for ledd. Hvor mange trykk det blir avhenger av hvor mange krumspring du har gjort på vei inn i musikkspilleren. Har du for eksempel gått via en spilleliste må du trykke tilbake fem ganger for å komme til hovedmenyen.

Litt klønete, ettersom du som nevnt må helt tilbake for å få slått på kameraet, for å skrive tekstmeldinger og liknende.

Nesten Walkman
Både musikkspilleren og lydkvaliteten på K850i er veldig god. Du har selvsagt støtte for minnekort og bruk av eget hodesett via en adapter. Alle Sony Ericssons Walkman-modeller kommer med denne adapteren, men på K850i mangler den dessverre. Skal du høre på musikk med eget hodesett må denne kjøpes ved siden av.

Allikevel har musikkspilleren både equalizer og en rekke andre innstillingsmuligheter. Telefonen har FM-radio med RDS (slik at du ser hvilken kanal du hører på), TrackID for å identifisere låter og PlayNow så du kan laste ned musikk til telefonen din.

Fullspekket
Å laste ned musikk og annet innhold til mobilen skal heller ikke by på noen problemer. Endelig har Sony Ericsson fått plass til både edge, 3G og super-3G på en gang. Selskapet har fått en del kritikk for å velge enten edge eller 3G, og denne gangen har de altså hørt på kritikerne.

Dermed kan du laste ned musikk, e-post, nettsider og annet innhold raskt uansett hvor du skulle befinne deg. Telefonen har både e-postleser og støtte for Active Sync, noe som trolig vil glede businessbrukerne av telefonen.

I tillegg har telefonen en rekke nyttige programmer som vekkerklokke, stoppeklokke, lommelykt, kalkulator, kalender, oppgaver, notater, videoanrop, et par spill og en del andre programmer.

Du har også mulighet for redigering av både video og bilder.

Godt kamera, god mobil
Alt i alt er vi godt fornøyde med K850i - både som kamera og som mobiltelefon. Vi har funnet en del småting å irritere oss over, men allikevel er det ingen annen mobiltelefon vi heller ville tatt med oss når vi skal ta bilder. At den er litt stor å ha liggende i bukselomma får vi heller tilgi.

Telefonen har en rekke funksjoner, støtte for alt av ny mobilteknologi og kan det aller meste. Vi kunne godt ønske oss innebygd GPS, men klarer oss fint uten også. Ettersom dette ikke er en businessmobil tilpasset proffbrukere, kan vi slå oss til ro med at den heller ikke har dokumentleser, og at nettleseren er noe mindre avansert enn på toppmodellene fra hovedkonkurrenten Nokia.