Store nettsider i USA som Google, Wordpress, Craigslist og Wikipedia protesterer i dag mot de amerikanske forsøkene på å innføre nye lover for nettet. De to lovene er to forslag i senatet og kongressen i USA.

Kort forklart er de to lovene forsøk på å regulere nettet på en slik måte at man kan få en nettside tatt vekk fra nett hvis noen melder inn at det er brudd på kopibeskyttelse på siden.

Du kan lese mer om forslagene på de to eneste Wikipedia-sidene som er åpne.

SOPA

PIPA

Motstanderne mot loven har påpekt at forslagene vil ødelegge mye av det som har vært nettets fordeler. Blant annet vil det ødelegge for utviklere av anonymiseringssoftware som blant annet ble brukt under opprøret i Egypt, og det vil også gjøre det mulig for store selskaper å svarteliste sider kun basert på innspill. Organisasjonen EFF har eksemplifisert det:

En leverandør av nettkobling kan blokkere tilgang til en webside som tilbyr online video som konkurrerer med sin egen kabel-tv (eksempelvis at Get kunne stoppet tilgang til en side som også viste de samme programmene som kanalene til Get). Det er så siden som blir blokkert som må bevise at den ikke har brutt noen kopilov.

Obama er i mot

Barack Obama har uttalt at loven ikke vil støttes av Det Hvite Hus:

- We will not support legislation that reduces freedom of expression, increases cybersecurity risk, or undermines the dynamic, innovative global Internet.

En video som egentlig oppsummerer det på en relativt morsom måte er denne:

HTML EMBED

PS! Selv om Wikipedia er stengt på nett kan du se på sidene på mobil ...