(SIDE2:) Neste fredag er det klart for den nye store musikalen «Nine» på norske kinoer.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Filmen bygger over scenemusikalen med samme navn. Og den igjen bygger over Federico Fellinis halvbiografiske og svært så berømte film «8½».

Den italienske mor
Sistnevnte vant Oscar for beste fremmedspråklige film og beste kostyme, og den regnes som en særdeles innflytelsesrik film for andre filmskapere. Som i musikalen handler den om en feiret filmregissør, Guido Contini, som en dag ikke makter å lage sin neste film, plaget som han er av seg selv og sitt ustyrtelig rotete privatliv, i særdeleshet sitt forhold til kvinner.

I Chicago-regissør Rob Marshalls musikalversjon «Nine», er det Daniel Day-Lewis som er tildelt denne rollen mens damene i form av Penélope Cruz, Nicole Kidman, Marion Cotillard og Fergie flyr rundt ørene på ham.

Men så er det selvfølgelig Mamma. Og hvem passer bedre enn den store filmlegenden Sophia Loren?

Loren har spilt en av de sterkeste mødrerollene på film i «To kvinner», en rolle hun vant Oscar for til tross for at den ikke var engelsktalende. Filmen handler om en kvinne under annen verdenskrig som gjør alt for å beskytte sin tenåringsdatter, men som samtidig blir et objekt for begjær fra soldatenes side.

Ciao, ciao
- Den første telefonsamtalen jeg tok var til Sophia Loren. Og jeg kunne nesten ikke tro at jeg snakket med henne. Jeg spurte henne «vil du spille Guidos mor?». Og hun sa «yees, I wiiil». Og det var litt sånn «ciao, ciao» og det var det. Og jeg tenkte at nå har jeg en italiensk film. Sophia vil være kjernen her, ler Rob Marshall til Trailer Addict.

Lorens spesielle kombinasjon av morsvarme og sensualitet har ikke bare gjort henne til urmoderen på lerretet, men også til et av filmhistoriens sterkeste sexsymbol. Selv i en alder av 72 år har hun ingenting imot å vise frem sine flotte kurver. Dog skal hennes mest berømte sitat; «Jeg kan takke spaghetti for alt!», ikke være tilfelle.

Streep og Loren
Loren er også den skuespilleren ved siden av Meryl Streep som er nominert til flest store filmpriser gjennom karrieren.

Sophia Loren har alltid gått sine egne veier. Hun vokste opp med mor og bestemor etter at far nektet å gifte seg med hennes mor. Hun var den første skuespilleren som noensinne lanserte sin egen parfyme, en forretningsidé mange celebre kvinner har tatt opp etter henne.

Det vakte oppsikt da hun giftet seg med den 22 år eldre filmskaperen Carlo Ponti, som hun har to barn med. Hun møtte ham da hun bare var 15 år gammel og han 37 år og han kranglet lenge og vel med den katolske kirken før han kunne skille seg og gifte seg med henne. Det endte med at han, hans kone og Sophia flyttet til Frankrike der de ble franske statsborgere for at Ponti skulle få skilt seg.

Inspirerte ny sang
Castingen av Loren inspirerte også til å skrive en ny sang spesielt for henne. Låten «Guarda La Luna» i «Nine» er tilpasset spesielt til 72 år gamle Lorens spesielle stemme.

- Min mor, som døde i fjor, var overbegeistret over at Sophia skulle spille min mor. Jeg har nok hatt noen mødrefigurer i filmene mine som hun ikke har likt, men Sophia synes hun var perfekt! Forteller Daniel Day-Lewis.

SE VIDEO AV NINE HER

HTML EMBED
video_embed(12811,1);