Gå til sidens hovedinnhold

- Søtsuget kan være et savn

Motstå søte fristelser med disse ekspertrådene.

(SIDE2): Etter den søte kløe kommer den famøse svie og da ofte i skikkelsen av uønskede kilo, svingede humør og ubalanserte spisevaner.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

De fleste av oss har noe i kategorien usunt vi av og til bare må ha, men det er når sukkerhungeren melder seg hver dag – og gjerne flere ganger – at vi bør vurdere alternative næringsinntak enn sukkeret.

Alternativer og tips
Istedenfor å kutte tvert av vil deg gjerne være lettere å dempe suget etter noe søtt om du gir deg selv alternativer. Vi har bedt direktør i Grete Roede AS Jeanette Roede om sine beste tips:

Spis regelmessig
– Når du skal dempe søtsuget er det aller viktigste rådet jeg kan gi at du spiser regelmessig og variert gjennom dagen. Gjør du det vil blodsukkeret holde seg stabilt og man unngår store svingninger som ofte gir sug etter noe søtt. Andre råd kan være:

Spis yoghurt
Et beger fruktyoghurt kan være redningen. Spis den som den er, med litt frukt og en spiseskje korn i eller legg den i fryseren halvannen time så har du en is.

Tenk gjennom hvorfor du fikk lyst på noe søtt. Kan det hende at sukkersuget har en underliggende årsak? Kanskje bruker du sukkeret som medisin når du føler deg nedstemt, er rastløs eller kjeder deg.

Søtt kan være bra
Prøv å velge søte matvarer som er bra for deg som for eksempel frukt og bær. En banan, jordbær, mango, melon eller fersken er for eksempel veldig søtt og godt.

Lag en kopp te
Søtsuget er ofte bare et savn etter noe å spise eller holde på med, og da kan en kopp te hjelpe. Ha gjerne i litt melk og en halv teskje honning.

Spis
Kanskje er du egentlig litt sulten og det er tid for kveldsmat? Lag en skive brød eller knekkebrød – vanlig sunn mat er bedre enn snop, og kan absolutt fjerne søtsuget!

Puss tennene!
Når suget kommer snikende, bør du pusse tennene. Med nypussede tenner smaker ikke sjokoladen noe godt.

Beveg deg
Gå en tur så får du beveget deg i stedet og tankene over på noe annet. Den gode følelsen etter å ha vært i bevegelse tar gjerne bort trangen på noe søtt.

Tren en halvtime
Da skiller kroppen ut de samme lykkestoffene som den gjør hvis du spiser godteri, og samvittigheten blir gullende ren.

Ring en venn
Du får tankene over på noe annet og søtsuget kan gi seg.

Spis nok
Hvis du spiser ofte nok og spiser deg mett på skikkelig mat orker du mindre dessert og søtsuget gir seg.

Avvenning
Det kan være lurt å holde seg helt unna godteriet en lengre periode. Da venner kroppen seg til mindre søtt og søtsuget demper seg eller forsvinner. Når du spiser trenger du mindre for å bli fornøyd.

Så hva er «best» om man skal kose seg – chips eller godteri?

– Jeg vil helst si ingen av delene. Begge deler gir massevis av tomme kalorier. Chips gir masse fett og salt og godterier gir masse sukker og kanskje fett. Jeg tror det lureste er å finne sin favoritt som man kan unne seg litt av en gang iblant. Faren med chips og godterier er at det er vanskelig å bare ta litt. Så finn fram kun den mengden du har tenkt å unne deg, og hold deg til det, sier Roede til Side2.

– Alternativt godteri er også et alternativ, men også det gir masse kalorier. En utfordring til de fleste av oss er å finne andre ting det går an å kose seg med enn chips, godteri, vin og kake.

Her er noen tips:

Velg sunt snop
Kjøp lettis, yoghurtis eller vaniljekesam og ta deg en skål med det og litt fruktsalat når du trenger noe søtt. Det er tross alt mye bedre enn en stor sjokoladeplate.

Ta en bit mørk sjokolade
Sjokolade med minst 70 prosent kakaoinnhold, er tross alt sunnere enn melkesjokolade. I tillegg er den så pass kraftig i smaken at man er fornøyd etter en bit

En dag i uken
Tillat deg å spise litt søtt innimellom, men det behøver jo ikke å ta helt av. Gjeninnfør for eksempel lørdagsgodtet (i moderate mengder) og hold deg til det.

Drikk lettbrus og lettsaft
Hvis du bare må ha søt drikke, bør du i alle fall velge lettvarianten – men husk – vann er den desidert beste tørstedrikken

Lag litt kakao
En kopp kakao laget med ekstra lett melk er et bedre alternativ enn godteri.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken