(SIDE2): Kanskje er du av dem som verken kan drikke koffeinholdig leskedrikke eller en kopp kaffe mer enn et par timer før leggetid, i frykt for å ligge der med oppsperrede øyne og telle timer til du må stå opp igjen?

Noen har problemer med å sovne, og rådene er mange. Tren, men ikke for sent, ikke se på TV, les en bok på senga også videre.

Ifølge nettsiden Shape.com fins det enkelte matvarer som kan ha en søvndyssende virkning på kroppen vår. Kanskje verdt å prøve?

Popcorn
Velg naturlig popcorn uten smør. En liten snack før leggetid er nemlig å foretrekke istedenfor et tungt måltid som får magen til å jobbe på spreng. Det er kun 93 kcal i tre kopper med poppet popcorn og karbohydratene i popcornet hjelper til med å frakte aminosyren tryptofan til hjernen, hvor den blir brukt til å lage serotonin. Man antar at serotonin er viktig for regulering av kroppstemperatur, humør, søvn, oppkast, seksualitet og appetitt.

Kveite
Kveite er pakket med byggesteiner som gir deg bedre søvn. Tryptofan og vitamin B6. Andre matvarer som har et høyt innhold av tryptofan er kylling, biff, soyabønner, melk, yoghurt, nøtter og egg. Kveite inneholder vanligvis 1 gram omega3-fettsyre per 100 gram fisk og er også en god kilde til vitamin D.

Tørkede kirsebær
En håndfull tørkede bær - ikke bare for karbohydratenes skyld, men det er også en av de få matvarene som inneholder melatonin. Stoffet viser seg å gi bedre søvn og gjøre jetlag mildere.
Kirsebærene er i tillegg proppfulle av antioksidanter.

Kikerter
Kikerter er rike på B-vitaminer som kroppen din bruker til å produsere serotonin. Bruk ertene i salater, supper og stuinger når du trenger søvn. eller lag en deilig humus til å ha på brødskiva.

Kamille te
Denne teen inneholder ikke naturlig koffein og den har en beroligende effekt på kroppen. Å drikke noe varmt før leggetid kan også gjøre deg søvnig fordi kroppstemperaturen din stiger.

Honning
Blodsukkerstigning kan redusere produksjonen av oreksin i hjernen. Oreksin eller Hypokretin som det også blir kalt er et relativt nyoppdaget nevropeptid Dysfunksjon av hypokretinsystemet synes å forårsake katapleksi, direkte transisjon fra våkenhet til REM-søvn, skriver Tidsskrift for den norske legeforening .

Ha litt honning i teen, men dropp store desserter med mye sukker i før leggetid.