Gå til sidens hovedinnhold

Søvn gjenoppretter glemte minner

Kvalitetssøvn gjør deg i stand til å huske bedre. Selv ting som har glemt kan komme tilbake dersom du får en god natt på puta.

Forskere ved Universitetet i Chicago har undersøkt sammenhengen mellom søvn og hukommelse, skriver Forskning.no.

Testet hukommelsen
I undersøkelsen bar de frivillige om å huske gloser som ble opples med en forvrengt stemme. Ordene som ble opplest var nesten umulige å oppfatte, men deltakerne fikk etter hvert hjelp til å tolke de utydelige ordene.

- Omtrent som å lære å forstå noen med sterk aksent, sier Howard Nusbaum til tidsskriftet Nature.

De frivillige ble oppdelt i tre grupper. Den ene gruppen ble testet igjen bare en time etter at språktreningen var avsluttet. Denne gangen skjønte de 54 prosent av ordene, i motsetning til de 21 prosentene de hadde fått med seg første gang de hørte ordene.

Gode resultater etter en natts søvn
Den andre gruppa fikk en omgang med ordtrening klokka 19.00 om morgenen. Deretter ventet forskerne i tolv timer og testet dem på nytt igjen om kvelden. Denne gruppen klarte bare å tolke 31 prosent av ordene.

Den tredje og siste gruppen fikk ordtrening klokka 21 om kvelden, og gjennomgikk en ny testrunde morgenen etter. Denne gruppen klarte da å tolke 40 prosent av ordene.

Hjernen reparerer minnene
Det mest oppsiktsvekkende er kanskje at gruppe nummer to klarte testen like bra som de andre etter å ha sovet en natt. Hjernen hadde da reparert minnene som var forsvunnet dagen før.

- Hvis lærdommen blir forstyrret hjelper kanskje søvnen til med å styrke de riktige assosiasjonene og svekke de irrelevante, skriver forskerne. Hvis kunnskapene er glemt kan den kanskje fiske dem opp og reparere dem.

Noe å huske på for landets mange studenter.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot