Gå til sidens hovedinnhold

Hvem er lykkeligst - morgenfugler eller nattravner?

Helt om natta, helt om morgenen. Eller?

(SIDE2): En ny studie viser at morgenfugler ikke bare er gladere på morgenen, de er også generelt lykkeligere og mer fornøyd med livet, skriver den amerikanske nettavisen The Huffington Post.

Mens nattravnene er gretne om morgenen, møter morgenfuglene gjerne dagen mer med glede, og er langt tidligere ute til jobb eller skole.

Voksne lykkeligere
Tidligere undersøkelser der kun unge mennesker deltok viste at selv om man var veldig glad i natteliv som ungdom, så er det store sjanser for at man vokser det av seg. Og livet blir generelt langt mer tidlig-morgenpreget etter hvert som man blir voksen.

Den nye studien har imidlertid sett på morgenrutiner for 435 voksne i alderen 17-38 år, og for 297 personer i aldersgruppen 59-79 år. Begge gruppene ble bedt om å svare på ulike spørsmål rundt deres følelsesliv, hvor sunne de føler seg og hvilke tid på døgnet de foretrekker.

Når man runder 60 år blir de aller fleste morgenfugler. Kun sju prosent av de unge voksne oppga at de likte seg best om morgenen, men dette viste seg å snu etter hvert som alderen økte. I godt voksen alder viste det seg at kun sju prosent så på seg selv som nattmennesker.

- Vi fant at eldre voksne rapporterte at de hadde større positive følelser enn de yngre voksne. Eldre voksne var mer sannsynlig å være morgentype mennesker enn yngre voksne, sier studieforsker Renee Biss ved Toronto University ifølge avisen.

Å være en morgenfugl ble assosiert med større lykkefølelser i begge aldersgrupper.

Morgenfugler føler seg sunnere
Morgenpersonene opplyste også i undersøkelsen at de følte seg sunnere enn langt på vei nattpersonene. Forskerne mener det kan ha med søvnrutiner å gjøre, men også fordi de er naturlige morgenmennesker. Studien viste også helsemessige fordeler ved å sprette opp om morgenen - det har god innvirkning på immunsystemet.

- Vi vet ikke hvorfor dette er tilfelle, men det finnes noen potensielle forklaringer. Nattmennesker kan være mer utsatt for «sosialt jetlag»; som betyr at deres biologiske klokke er usynkronisert med den sosiale klokke. Samfunnets forventninger er langt mer organisert rundt en morgenmenneskes tidsplan, forklarer Biss overfor den amerikanske avisen.

For eksempel så må de aller fleste mennesker opp tidlig til arbeid eller skole, selv om de ikke liker det. Studieforskeren mener at et nattmenneske kan gå rundt og være ulykkelig fordi de må opp tidligere enn de faktisk ønsker.

Et tips fra studien for et menneske som hater å stå opp om morgenen? Få inn nok naturlig sollys i rommet før vekkerklokken går av.

Eller så klart, gå og legg deg på kvelden og gjøre det til en rutine.

Reklame

Her får du tak i bålpanner og ekstrautstyr

Kommentarer til denne saken