(SIDE2): Flere hundre tusen nordmenn sliter med lite og dårlig søvn, og morgenrushet er preget av trøtte ansikt og slitne kropper. Men danske og amerikanske forskere løfter nå en pekefinger, og sier det er svært viktig at man får den søvnen man trenger.

For lite søvn kan nemlig ødelegge kroppen din, hevder de, ifølge videnskap.dk.

Mindre enn 7 timers søvn får cellene våre til å fungere dårligere, noe som kan forklare hvordan lite søvn påvirker helsen vår. Forskerne har i studien undersøkt 30 tvillingpar.

- Tvillingenes cellefunksjon virker å bli redusert til et nivå, som tilsvarer at de er ti år eldre enn de er, når de sover 90 minutter mindre enn de burde, over en lengre periode, sier Jonas Mengel-From på Syddansk universitet.

LES mer: Dette skjer når du sover

Sover man mindre en 7 timer per natt, har man færre av såkalte mitokondrie-DNA-kopier i blodet. Antallet av disse mDNA-kopiene er et tegn på hvor godt cellenes «kjernekraft» - mitokondriene – fungerer. Jo bedre mitokondrier, jo friskere er vi.

Også andre forskere mener studien er god og peker på essensielle ting.

- Selv om studien er på få personer, er den god og tar høyde for mange faktorer. Studiene er slik jeg ser det et godt bevis på at søvn kan ha innflytelse på mitokondrienes funksjon og dermed vår evne til å bli friske og vår levetid, sier Tinna Stevnsner ved institutt for molekylærbiologi og genetikk.

Studien bygges også opp av tidligere funn, som viser at et lavt nivå av mitokondrie-kopier er forbundet med kortere levetid.

- Hvis vi sammenligner det generelle antallet mitokondrieDna-kopier i tvilling-gruppen som sover minst, med hva som skjer i andre aldersgrupper, så har tvillingene det samme antall mitokrondrieDna-kopier som mennesker som er ti år eldre. Tvillingenes cellefunksjoner virker også å bli nedsatt med ti år bare ved å sove 90 minutter mindre enn de bør.

LES også: Søvnløs? 8 tips for å få sove om nettene