(SIDE2:) Soyabønner blir sett på som en god og næringsrik ingrediens, men er smaken til disse soyaproduktene noe å skryte av?

Sunt?
Det finnes flere alternativer til melk og melkebaserte produkter, deriblant soyavarianter.

Soyabønner er blant annet kjent som en god vegetarisk proteinkilde med flere av de gode næringsstoffene.

Bønnene har en komplett aminosyreprofil, såkalt essensielle aminosyrer, som gjør at dette er en fullverdig erstatning for animalske produkter som kjøtt og fisk. I tillegg er det en god kilde til fiber, kalium, jern, sink, kalsium, omega-3, og K- og B-vitaminer.

Når det gjelder helsemessig effekt av å spise soyabaserte produkter er det derimot delte meninger.

Det finnes forskning som viser gunstige virkninger, men det finnes også forskning som har vist mindre positive virkninger, særlig ved et høyt inntak.

Denne uken har vi testet 13 ulike soyaprodukter som erstatninger for lignende produkter i kategorien melk- og meieriprodukter, der hovedkriteriet var smak.

Neste uke vil Side2 se nærmere på næringsinnholdet på diverse soyaprodukter sammenlignet med lignende «vanlige» produkter.

Dette synes vi
Generelt mener Side2s testpanel at de aller fleste soyaproduktene både lukter og ser mindre appetittelig ut sammenlignet med «vanlig» melk og meieriprodukter.

Konsistensen på noen av produktene er kremete og gode, mens andre gjør at man sitter igjen med en følelse av å bli tørr i munnen.

Alpro soya Original & Fresh

- Denne liker jeg godt, passer til mye og har en fin og litt søtlig smak. God på frokostblandingen, fyldig og fin. Kan bli litt mektig for noen så da er lightversjonen bedre.

- Denne er et godt substitutt for vanlig melk. Ikke for at den smaker likt, men den oppfyller de samme kriteriene – forfriskende, mild og lettdrikkelig.

- Absolutt et godkjent alternativ til lettmelka, men jeg kan ikke se for meg at denne soyamelken smaker noe godt i for eksempel kaffedrikker.

Karakter: 1 2 3 4 5 6

Alpro soya Light

- Denne smakte lite og kan sammenlignes med vann med et hint av melkesmak.

- Jeg synes denne var bedre enn den usøtede varianten. Mild og god smak, og passe søt.

- Godt alternativ til de som vil ha en lettere soyadrikk med færre kalorier.

Karakter: 1 2 3 4 5 6

Alpro soya Choco

- Lukter «vanlig» sjokoaldemelk på boks, og smaker også veldig likt melkebaserte. Smaken er god, om enn litt søtere enn det jeg foretrekker personlig.

- Denne synes jeg var god. Smaker som «lett» sjokomelk. Litt tynn konsistens.

- Nam, god og rik sjokoladesmak.

- Denne var helt grei, men ikke så «fyldig» som vanlig sjokolademelk kanskje? Likevel et greit og helt klart godkjent alternativ til den originale sjokolademelken.

Karakter: 1 2 3 4 5 6

Alpro soya Usøtet

- Smaker veldig lite, og får en litt tørr følelse i munnhulen av den. Litt papiraktig, kanskje. Ikke en favoritt blant soyamelkene.

- Nei, denne var tam og minner meg mer om vann enn melk.

- Jeg liker ikke ettersmaken som er bitter og syns melken er tynn.

Karakter: 1 2 3 4 5 6

Tofutti Creamy Smooth «Cheddar Style»

- Det er bare en ting å si om denne: Fy f...! Måtte løpe for å spytte den ut i søpla og ikke på gulvet. Dette er ikke ost – det er ekkelt, på alle mulige måter. Og dette kalles mat?

- Denne lukter som Cheeze Doodles og er kanskje litt osteaktig på utseende og lukt, men den smaker ikke ost i det hele tatt! Det smaker mest salt og produktet smuldrer opp i munnen. Ikke å anbefale til noen.

- Her er det ikke mye som minner om cheddar. Denne er salt og skarp og smaker bare vondt. Grusom ettersmak!

Karakter:1 2 3 4 5 6

Gogreen Soyadrikk Vanilje + kalsium

- Denne er veldig gul i fargen, men smaker godt. Vaniljesmaken er ikke utpreget, men det er i grunnen ok.

- Dette var en av de bedre variantene av drikkeproduktene.

- God og mild uten at det blir kvalmende.

- Denne syns jeg ikke noe om, soyasmaken er for fremtredende.

Karakter: 1 2 3 4 5 6

granoVita soyadessert Bringebær

- Smakte kunstig, type smågodt nesten – og konsistens og smak minner om pulver som er blandet med vann.

- Ikke god.

- Den ser ikke appetittelig ut og smaken er heller ikke noe å skryte av. Ser for meg at man fort blir kvalm av å spise hele begeret av denne desserten. Kunstig bringebærsmak og melete konsistens.

- Denne er motbydelig! Fyttirakkern, er ikke god, alt for søt og smaker syntetisk.

Karakter:1 2 3 4 5 6

granoVita soyadessert Banan

- Samme som med bringebær, ikke et alternativ til noe egentlig – verken meieribasert eller på soya.

- Helt ok, mye banan, men sliter med den tykke konsistensen.

- Hvorfor spise noe som ser ut som oppkast? Her er det også en melete konsistens og en smak som smaker alt annet enn banan. Dette blir for kunstig og søtt, og ikke på en positiv måte.

Karakter: 1 2 3 4 5 6

Alpro Smooth Soya og yoghurtkultur Jordbær og Banan

- Fargen er ikke veldig delikat – se for deg 70-tallet og skitten aprikos. Lukten er mest preget av bananen, og smaken er god. Konsistensen er fin og smaken er frisk og passe søt.

- God smak, kunne vært noe mindre søt. Bra bærsmak og fin konsistens.

- Overraskende god med tanke på at den ikke ser så veldig fristende ut. Søt og god, men litt tynn konsistens sammenlignet med vanlige yoghurtvarianter.

Karakter: 1 2 3 4 5 6

Alpro Smooth Soya og yoghurtkultur Fersken og pære

- Denne ble vel kunstig på smaken, men den har både biter av frukt i seg og er fyldigere. Ok for de som er veldig glad i alt som smaker pære vil jeg tro.

- Helt allright smak, men jeg velger heller en yoghurt som er friskere i smaken.

- Dette blir litt som å drikke en tyktflytende smoothie med noe kunstig pæresmak.

Karakter: 1 2 3 4 5 6

Alpro soya Dark chocolate dessert

- God sjokoladesmak, men bitter ettersmak.

- Det smaker tørt.

- Den her smaker jo sjokolade, men den har samme problemet som vaniljedesserten - produktet gir en tørr ettersmak i munnen.

- Jeg foretrekker heller andre sjokoladebaserte desserter.

Karakter: 1 2 3 4 5 6

Alpro soya Original vanilla dessert

- Denne minner veldig om vaniljesaus! Og det liker jeg! Konsistensen er er passe fyldig og ser dellikat ut. Minus at smaken forsvinner såpass raskt etter hver skje.

- Litt overrasket over at den er så flytende i konsistensen. Desserten har en grei vaniljesmak, men denne forsvinner raskt og istedet sitter man igjen med en tørr ettersmak.

- Veldig søt! Men god på smak og fin erstatning for vaniljekrem eller saus syns jeg. God sammen med frukt!

Karakter: 1 2 3 4 5 6

Alpro soya Airy & Creamy

- Dersom dette skal være fløte, er den jo sjukt tyktflytende. Faktisk ikke flytende i det hele tatt – den ser mer perfekt ut som topping på en irish coffe. Utover det er smaken veldig god, frisk men fyldig.

- Fin og rund smak!

- Wow, denne var jo egentlig helt genial! Nå ble jeg veldig positivt overrasket. Denne ser jeg for meg er en god fløteerstatning til desserter og når man skal piske krem. Absolutt verdt et forsøk!

- Ser også at den har færre kalorier sammenlignet med vanlig kremfløte, noe som kan være positivt for de som ønsker et lettere alternativ til krem og fløte.

Karakter: 1 2 3 4 5 6