Gå til sidens hovedinnhold

Sp kan blokkere for fri bosetting for flyktninger

Uten Senterpartiet på laget blir det ikke flertall for å la flyktninger selv bestemme hvor de skal bo. Sps Heidi Greni er svært skeptisk.

Riktignok har ikke stortingsgruppen behandlet forslaget ennå, men Greni er partiets talsperson i integreringsspørsmål.

– Utfordringene med ghettofisering kan bli verre med et slikt forslag. Vi synes det er sunt for integreringen at flyktninger spres. Men det må være en selvfølge at kommuner må ønske dette selv, sier Greni til Vårt Land. Hun svarer bekreftende på om hun mener kommunene bør ha mulighet til å reservere seg.

I helgen ble det kjent at det kan komme et stortingsforslag om å følge den svenske modellen der flyktninger selv kan finne seg et sted å bo.

Venstre og KrF har lagt inn en mulighet for å forsøke dette inn i avtalene med regjeringen, og Arbeiderpartiet er positive til en slik ordning utenfor Oslo. Men de må altså fortsatt ha med seg Sp for å få flertall.

Erfaringene fra Sverige er at det har vært opphopninger av flyktninger i enkelte byer, hvor mange familier deler på små leiligheter. I tillegg er det en utfordring for skoleverket å planlegge dersom det plutselig dukker opp nye elever.

LES OGSÅ: Ap vil ikke la flyktninger velge Oslo som bosted

Kommentarer til denne saken