Gå til sidens hovedinnhold

Slik lager du perfekt spagetti

Glem ferdigglass - dette smaker 100 ganger bedre og er like raskt å lage.

Hjemmelaget spagetti var noe av det best jeg visste som liten. Det var før tidsklemma skviset plass til de usmakelige ferdigglassene i butikkhylla.

I voksen alder har det dessverre blitt mange ferdigglass, men det var før jeg kom over denne fantastiske oppskriften i kokeboken «Mat & Vin» til Trond Moi og Toralf Bølgen.

«Spagetti med Trond Mois italienske tomatsaus» er spagetti slik spagetti skal smake, slik den gjorde før ferdigglassenes tyranni kom og overtok. Og det beste av alt, det tar ikke særlig lengre tid å lage denne retten, enn ferdigglassversjonen.

Liker du denne saken? Kanskje disse faller i smak også:

Oppskriften finner du nedenfor. Saus og enkelte småting er doblet i forhold til originaloppskriften, for at det i virkeligheten skal bli nok til hele familien på fire-fem personer.

Spagetti med Trond Mois italienske tomatsaus

(4 personer, saus m.m. doblet ifht originaloppskriften)

  • 2 løk
  • 5 hvitløksfedd
  • 4 ss smør
  • 400 g kjøttdeig
  • 400 g fersk spagetti
  • olivenolje
  • salt og pepper
  • 2 tomater
  • bladpersille
  • parmesanost

Til tomatsausen:

  • 2 dl tomatpuré
  • 2 dl vann
  • 1 hvitløksfedd, knust
  • 2 ts tørket oregano
  • 2 ts frisk rosmarin, hakket
  • 2 ts balsamicoeddik
  • 2 dl olivenolje
  • salt og nykvernet, sort pepper

Lag tomatsausen klar først: Bland alle ingrediensene bortsett fra olivenoljen i en bolle. Visp inn olivenoljen litt etter litt, smak til med salt og pepper.

Finhakk løk og hvitløk. Ha smøret i en stekepanne eller gryte, og la løken surre til den er mør uten å bli brun. Ha i kjøttdeigen. Rør til kjøttdeigen er grå og grynete.

Kok spagettien i lettsaltet vann tilsatt litt olivenolje i ca. 3 minutter. Hell av vannet og bland spagettien med kjøttet.

Hell over tomatsausen. Bland godt, smak til med salt og pepper, dryss over litt hakket tomat og hakket bladpersille. Dryss over litt revet parmesanost.

Vinforslag

Lett, saftig, italiensk rødvin, Prøv en Valpolicella, som for eksempel Zenato Valpolicella Classico Superiore 2006.

Oppskriften er gjengitt med tillatelse fra forlaget Gyldendal fakta.

Kommentarer til denne saken