HTML EMBED

Det kan være vanskelig å velge – kanskje rettere sagt enes om – hvordan man skal tilbringe en sårt tiltrengt frihelg vekk fra hverdagens kjas og mas. Et familiemedlem – vi nevner ikke kjønn – vil kan hende ha massasje, ansiktsbehandling og ellers plaske rundt i varme og frådende badestamper til hele kroppen gløder av velvære. Et annet vil helst oppleve natur og kultur, svinse ned skibakker eller bortover øde skogstier, og ellers innta god mat og drikke.
Det behøver selvsagt ikke være noe enten eller. I Norge finnes det i dag det flere hundre spa og hotell med omfattende velværeavdelinger. Noen av de flotteste holder til i fager natur der de helsebringende omgivelsene blir en del av helhetsopplevelsen, og gjestene kan kombinere knaing, skrubbing, innsmøring og bading med andre typer opplevelser og nytelser.

11 forslag til deilig spahelg

Trivelig og trolsk spahelg i Finnskogene, Hedmark

I grensetraktene mellom Norge og Sverige ligger de dype og tynt befolkede Finnskogene, som fikk sitt navn etter finske innvandrere som bosatte seg her på 1500- og 1600-tallet. Skogfinnene har en rik og spennende kulturhistorie som du kan lære om på Norsk skogfinsk museum i Grue, men det er nok de flotte mulighetene for villmarksopplevelser som i dag trekker flest til skogs. Om ikke skogens ro i seg selv er nok for deg, kan du på Finnskogtoppen helsesenter få fornyet overskudd gjennom luksuriøse spabehandlinger, gjennomtenkt kosthold og et omfattende aktivitetstilbud.
www.finnskogtoppen.no

Spahelg i vikinglandet på Tromøy, Aust-Agder

Det antas å ha vært bosetninger på Tromøy utenfor Arendal allerede i steinalderen, og bare på Hoveodden er det funnet over 60 gamle gravhauger. I følge «Ynglingesagaen» hadde Agder-kongen Harald Granraude sitt kongssete her på 800-tallet, og kulturminner fra vikingtid og middelalder bør være nok til å lokke historisk interesserte til øya. Den mer hedonistisk anlagte kan derimot la seg lokke av Arendal Herregaard Spa & Resort (tidligere Breidablikk Hotell), som ligger på en høyde 250 meter fra Spornes strand, med formidabel havutsikt mot Skagerrak.
www.arendalherregaard.no

Spahelg i Norges St. Moritz - Geilo, Buskerud

Turismen har vokst seg stor i denne vesle bygda i Hol kommune siden det første hotellet åpnet dørene her i 1890. Her er det flotte turområder, godt ørretfiske og utallige muligheter for både den aktive og den som søker fred og ro. Det er travlest i vintersesongen, da et alpinanlegg med 40 nedfarter trekker plankekjørere av alle slag, om enn med en viss overrepresentasjon av de velsituerte og fasjonable. Det er derfor ikke tilfeldig at spatettheten er høy nettopp her, og hoteller som Dr. Holms, Vestlia og Thon Hotel Highland tilbyr velvære av ypperste klasse.
www.drholms.no
www.vestlia.no
www.highland.no

Spahelg i fjordenes fjord - Geiranger, Møre og Romsdal

Fra innerst i det mange hevder er verdens vakreste fjord, er det ikke vanskelig forstå at nasjonalromantikken fikk gode kår i Norge. I 2005 fikk Geiranger- og Nærøyfjorden sin velfortjente plass på UNESCOs verdensarvliste, og den vesle bygda Geiranger, med knapt 250 fastboende, har årlig besøk av over 700 000 turister. Hotel Union er et tradisjonsrikt sted av høy klasse, med eget veteranbilmuseum og en utsikt som får øynene til å smelte. I fjor ble hotellet utvidet med blant annet et lekkert spa inspirert av omgivelsene.
www.hotel-union.no

TIPS OSS!

Spahelg med storbylivets gleder i Oslo

Den er kanskje verdens minste storby, men den er Norges eneste, med et tilbud deretter. Med all respekt er det ingen byer i Norge som kan matche hovedstadens tilbud av museer, teatre, restauranter, konserter og barer, selv om det ikke var før på 80-tallet at utelivet begynte å likne noe. Oslos beliggenhet mellom skog og fjord er høyt verdsatt av både fastboende og turister, selv om det er en overdrivelse å si at det beste med byen er at det går så kjapt å komme seg ut av den. De siste tiårene har nemlig Oslo utviklet seg til en virkelig urban by, der bydel etter bydel oppfriskes og tas i bruk av mennesker som bor i by fordi de vil, ikke fordi de må. Her finner du selvsagt også flust med muligheter for å bli dullet og stelt med. Her er et lite utvalg.
www.holmenkollenparkhotel.no
www.thonhotels.no/bristol
www.colosseum-spa.no
www.artesia.no
www.vestkantbadethelsesenter.no

Spahelg i nisselandet Savalen, Hedmark

Innsjøen Savalen ligger drøyt 700 meter over havet i Alvdal og Tynset, og trekker flust med friluftsentusiaster fra fjern og nær. Kunstisbanen ved vannets nordøstlige bredd er kjent for sin raske is og mange rekorder, mens de som foretrekker ski har tilgang til både et omfattende løypenettverk og et lite alpinanlegg. Hundekjøring, snøscootersafari og isfiske er andre vinteraktiviteter og når pulsen går ned igjen etter julestria i Julenissens hus, tilbyr Savalen Spa – som åpnet dørene i 2004 – 800 km2 med velvære og avkobling.
www.savalen.no

Spahelg med massasje i mørketida i Tromsø, Troms

Byen lever fremdeles opp til kallenavnet Nordens Paris, med et formidable uteliv og kulturtilbud. Beliggenheten åpner også for spektakulære utmarksopplevelser, og enten du danser natta lang eller tilbringer den i hundeslede under nordlyset, kan det friste å myke opp med litt massasje og dulling mellom øktene.
www.essens-dagspa.com
www.spatromso.com

Spahelg i Dirdal, Rogaland

En snau times kjøring innover i landet fra Stavanger finner du Dirdal, der dramatiske fjell stuper ned i den vakre Høgsfjorden. Her kan du fiske i fjord, tjern og elver, vandre til fots eller på ski i uberørt natur og toppe det hele med full pakke på Frafjord spa.
www.frafjord-spa.no

Bonderomantisk spahelg i Angvik, Møre og Romsdal

Ved Tingvollfjorden på Nordmøre finner du den vesle bygda Angvik med rundt 300 innbyggere. Flott og fredelig natur gir ro i sjelen og oppmuntrer til å ta solide magadrag med frisk luft. Det gamle handelsstedet, med røtter tilbake til 1500-tallet og hollendertiden, ble for to år siden gjort om til hotell med bonderomantisk særpreg, eget museum og restaurant med kortreist tradisjonsmat. I februar i år fikk de dessuten et spa med rikholdig tilbud.
www.angvik-hotell.no

Ski- og spahelg i Trysil, Hedmark

Om noen er født med ski på beina, er det tryslingene. Verdens eldste skiklubb ble stiftet her i 1861, og i dag trekker landets største alpinanlegg horder av plankekjørere til østerdalskommunen ved svenskegrensa. Lesehester bør også kjenne sin besøkelsestid, for Trysil har fostret en rekke store forfattere som Sven Moren, hans datter Haldis Moren Vesaas, Einar Skjæraasen og Tormod Haugen, mens generelt historieinteresserte kan lære om forna dar på landets eldste bygdemuseum.
www.radissonblu.no
www.trysilnaturogspa.com

Helse og spa i havgapet ved Lofoten, Nordland

Denne verdenskjente øygruppa, som strekker seg ut i havgapet rett nord for Polarsirkelen, er en av Norges virkelige juveler. Kunstnere, naturelskere og turister fra alle avkroker av kloden finner veien hit for å la seg beta av det voldsomme landskapet, det unike lyset og den trivelige lokalkulturen. Den norske spabølgen har ikke skylt inn over de nordlige landsdelene med full kraft ennå, men i for eksempel Henningsvær kan du få løsnet på indre og ytre knuter i salongen Lofoten terapi & kroppspleie.
www.lofotenterapi.no

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir