Opp mot 90 prosent av all e-post som sendes i dag er spam, og dette har utviklet seg til et enormt problem for hele nettbransjen. Samtidig tjener bakmennene svært mye penger.

Langt rulleblad
Denne realiteten har ført til stadig strengere lover mot spammere, og de første dommene begynner å rulle inn. Det er likevel ingen som står overfor de samme problemene som 28 år gamle Robert Soloway fra Seattle, melder Ars Technica.

Som 24-åring ble han i slutten av 2003 saksøkt av Microsoft for illegal e-postaktivitet, men klarte å holde giganten unna ved å hevde at det var en underleverandør av hans markedsføringsvirksomhet som hadde forfalske Hotmail-avsenderadressen på e-post sendt ut. I 2005 ble han likevel dømt etter å ikke ha respondert i saken.

Startet anti-Microsoft-organisasjon
Dette irriterte Soloway, og startet derfor organisasjonen SPAMIS: Strategic Partnership Against Microsoft Illegal Spam. Dette var en organisasjon som ifølge en pressemelding selskapet lanserte bestod av 21 «legitime e-post-markedsførere» som ville avsløre en konspiratorisk hemmelighet om at Microsoft i over ti år hadde bedrevet illegal spamming av millioner av brukere og hadde gått til svært omfattende skritt for å skjule dette faktumet.

SPAMIS skrev at målet var at 99,9 prosent av nettets brukere skulle bli klar over denne praksisen ved å sende ut e-post til nesten to milliarder e-post-adresser, samt 16.310 mediebedrifter.

Meldingen kan du lese her.

Må betale 10 mill dollar
Senere i 2005 ble han saksøkt av en nettleverandør i Oklahoma for å ha brutt den federale antispam-lovgivningen CAN-SPAM.

Soloway og advokaten sluttet til slutt å dukke opp i retten, og han ble derfor igjen dømt. Denne gangen til å betale nettleverandøren 10 millioner dollar.

Risikerer nå lang tid i fengsel
Siden den gang har han sittet fengslet, og ifølge The Seattle Times har han nå sagt seg skyldig i e-postsvindel, vanlig postsvindel, skatteunndragelse for de 300.000 dollarene han tjente på sin aktivitet i 2005. Tiltalen mot han er på totalt 40 punkter, og omfatter også omfattende identitetstyveri, hvitvasking og en rekke andre punkter.

Mot å si seg skyldig de tre første punktene om e-postsvindel, postsvindel og skatteunndragelse slipper han likevel unna alle de andre punktene.

Totalt risikerer 28-åringen likevel å måtte tilbringe 26 år bak murene, samt bøter opp til 625.000 dollar. Myndighetene kommer også til å legge frem bevis for de andre punktene i forbindelse med straffefastsettelsen for å unngå i kraftig nedsatt straff.

- Vi tror det har vært betydelig tap for tusenvis av ofre, fortalte statsadvokat Kathyrin Warma til Seattle Times.

Dommen får 28-åringen 20. juni.