Gå til sidens hovedinnhold

Store boligtap i Spania

Norske utflyttere har tapt store verdier.

Nordmenn og andre folk som har investert i boliger langs Spanias solkyst har tapt store verdier de siste årene. Den siste offisielle boligstatistikken i Spania, viser et kraftig verdifall i landets boligmarked i fjor, skriver Spaniaavisen.

Mens boligprisene i gjennomsnitt falt med 2,8 prosent i 2008, fortsatte prisnedgangen i fjor og endte på hele 6,2 prosent. Det er første gang siden 1993 at boligprisene faller to år på rad.

Høyere langs Middelhavet
Nedgangen på 6,2 prosent er gjennomsnittspriser for hele Spania. I de områdene som er populær for utvandrede nordmenn, er situasjonen faktisk verre. Statistikken viser at boliger langs Middelhavet har et høyere prisfall enn snittet for hele Spania.

Det spanske boligmarkedet gikk kraftig opp i takt med velstandsøkningen i landet og økt interesse fra britiske og andre utenlandske boligkjøpere. Med finanskrisen forsvant etterspørselen fra utlendingene. I tillegg til dette har Spania havnet i økonomisk krise, med en arbeidsløshet på nesten 20 prosent. Landet er blant de hardest rammede landene av finanskrisen i eurosonen

Flater det ut?
Spørsmålet nå er om det spanske boligmarkedet er i ferd med å nå bunnen. I siste kvartal var prisnedgangen nemlig bare 0,5 prosent.

En eiendomsmegler Spaniaavisen har vært i kontakt med er derimot ikke positiv.

- Hvis prisene fortsetter å falle, så vil det være et marked. Men folk kjøper ikke bolig i Spania fordi de ikke har råd. Prisen på en bolig i Spania tilsvarer syv års lønn, sier Javier Garcia-Mateo hos eiendomskonsulentene Aguirre Newman. Mateo mener prisene i Spania fortsatt ikke er justert i forhold til realitetene i markedet.

I gjennomsnitt betaler man nå 1892,3 euro per kvadratmeter i Spania. Det er 126 euro mindre enn i 2008.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken