Nærmere 25.000 nordmenn eier eiendom i Spania, ifølge tall fra Prognosesenteret. 6000 nordmenn vil kjøpe eiendom der i 2010.

Finansiering av bolig i Spania med pant i eiendom i Norge kan være en potensiell arvebombe på grunn av landets lovgivning. En annen felle er at boliger selges uten ferdigattest, opplyses det i en pressemedling fra DnB Nor.

SELGE HYTTA? Finn megler

- Dersom du tar opp lån til bolig i Spania med sikkerhet i boligen i Norge, vil du ikke få fradrag i et arveoppgjør i Spania. Pantet må altså være i den spanske boligen for at du skal få redusert arveskatt ved et skifte, opplyser banksjef Håkon Hansen i DnB NOR.

Andre regler
Spanske regler om skatt og arv skiller seg vesentlig fra norske forhold. Du kan for eksempel ikke sitte i uskiftet bo, noe som medfører at alle arvtagere skal betale arveskatt til den spanske staten innen seks måneder etter skiftet.

Den spanske arveskatten kan bli høyere enn den norske og følger en progressiv skala. Eiendommer med høy markedsverdi kan derfor bli belastet med betydelig arveskatt.

Tung prosess
Spansk arveskatt beregnes av boligens nettoverdi, det vil si markedsverdi minus gjeld. Dersom du har mye lån på boligen, vil det beregnes arveskatt kun av boligens nettoverdi.

Det er en tidkrevende og tung prosess å søke lån i for eksempel Spania. Du må gjennom en papirmølle som involverer advokat, notar og takstmann, og det tar gjerne seks til åtte uker.

Tips til deg som drømmer om å kjøpe eiendom i Spania:

1.Bruk tid på å finne området du ønsker å investere i.

2. Vurder å leie eiendommen en periode først. Da får du sjekket ut om du trives på stedet og om eiendommen svarer til forventningene.

3. Sjekk at det er et fungerende sameie, slik at det ikke bare er du og naboen som blir sittende igjen med hele fellesregningen.

4. Lokale arve- og skatteforhold er viktige. Unngå den spanske arvefellen.

5. Vurder om du vil kjøpe i en «norsk» landsby i Spania eller om du vil oppsøke den spanske landsbyidyllen.

6. Tenk valutasikring. Eiendommen betales i euro, og den dagen du skal selge, får du oppgjør i euro. Ønsker du lånet i euro eller norske kroner?

FÅ BEDRE RÅD MED NETTAVISENS TJENESTER:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)