Gå til sidens hovedinnhold

- Kong Juan Carlos på jakt med «nær venninne»

Påstått elskerinne tok seg av spanskekongen etter fallulykken.

(SIDE2): Det skrantende ekteskapet mellom kong Juan Carlos og dronning Sofia har igjen havnet i spanske mediers fokus etter at spanskekongen fredag skadet seg i en fallulykke under en jakttur i Botswana, og enkelte krever nå at Juan Carlos abdiserer. Jaktturen var organisert av prinsesse Corinna zu Sayn-Wittgenstein (46), en svært nær veninne av Juan Carlos (74).

Det har lenge versert rykter i Spania om at de to har en romanse, og kongens utenomekteskapelige relasjoner er også tema i den nylig utgitte boken «La soledad de la Reina» («Dronningens ensomhet»), hvor forfatteren Pilar Eyre skriver at ekteskapet mellom det spanske kongeparet har vært dødt i mange år. I boken kobles Juan Carlos til en rekke navngitte kvinner.

- Utro i over tretti år
Det er blitt lagt merke til at dronning Sofia valgte å bli værende i Hellas etter ektemannens ulykke, og flere spanske nettsteder skriver nå åpent om kongens nære forhold til den 46-årige kvinnen som ble født Corinna Larsen. Corinna er født i Frankfurt, har to barn og er skilt to ganger, siste gang fra prins Casimir zu Sayn-Wittgenstein Berleburg.

Ifølge Pilar Eyre startet utroskapet like etter at diktatoren Francisco Franco døde i 1975, og Juan Carlos ble spansk konge. På et tidspunkt tok dronning Sofia med seg sine tre barn til India, og hadde en plan om å skille seg fra kongen, men dette ble ingenting av. Siden skal ekteparet ha levd praktisk talt adskilte liv.

Corinna zu Sayn-Wittgenstein organiserte jakkturen til Botswana for spanskekongen og noen av hans venner, og har også en rekke ganger tidligere har vært med på kongens reiser. Det spanske hoffet har bekreftet at fallulykken skjedde da kongen jaktet i Botswana sammen med venner, men har ikke opplyst hvem som deltok på turen.

Dronningen ble i Hellas
- Kongen har pådradd seg tre fragmenter i høyre hofte, delvis forårsaket av slitasjegikt. Kongen har fått satt inn et kunstig hofteledd, opplyste hoffet lørdag i en pressemelding. Juan Carlos ble flydd hjem fra Botswana og operert i Madrid.

Dronning Sofia har siden fredag vært i Hellas hvor hun feiret den ortodokse påsken sammen med sin bror Konstantin og søster Irene, og valgte ikke å avbryte dette oppholdet på grunn av kongens ulykke. Hun returnerte mandag, og dro da til sykehuset i Madrid hvor kongen er innlagt.

I spanske medier har det også kommet fram kritikk mot at kongen jakter elefanter, til tross for at han hadde jaktlisens fra botswanske myndigheter. Det kritiseres også at kongen drar på noe mange oppfatter som en luksusreise i en tid hvor Spania er inne i en alvorlig økonomisk krise, og også at han oppholdt seg utenlands uten at det var kjent hvor han befant seg.

Krav om abdikasjon
Ferske opinionsmålinger tyder på at mange spanjoler har fått nok. I en nettmåling hos El Confidencial svarer 76 prosent av de som har svart (nesten 7000 deltakere) at kong Juan Carlos bør abdisere til fordel for sønnen Felipe. 24 prosent sier de mener kongen bør bli sittende.

I en kommentarartikkel på nettstedet skriver Jose Antonio Zarzalejos at både kilder innenfor hoffet og i de to største spanske partiene bekrefter at det pågår en diskusjon rundt kongens oppførsel. Ifølge kildene må kongen velge om han vil være statsoverhode, eller abdisere dersom han ønsker å leve et annerledes liv.

Enkelte har også notert seg at ulykken skjedde 14. april – den tidligere Revolusjonsdagen, som var datoen i 1931 hvor Juan Carlos’ farfar, kong Alfonso XIII, ble tvunget til å forlate Spania.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken