Gå til sidens hovedinnhold

Slik påvirkes du av økonomikrisen

Selv om Norge har trukket det økonomiske vinnerloddet, vil økonomikrisen i EU også ramme oss.

På kort sikt blir ikke Norge påvirket av euro-landenes gjeldsproblemer. Likevel vil de langsiktige virkningene komme, og da ramme eksportnæringen og økte finansieringskostnader. Det mener seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, Ida Wolden Bache.

- På kort sikt forblir Norge relativt uberørt, i det de norske bankene er veldig lite eksponert mot bankene i de kriserammede euro-landene. Men det er klart at på et lengre perspektiv vil også Norge berøres av en svak økonomi i EU-landene. Og da er det de tradisjonelle kanalene som blir påvirket. Sviktende markeder for eksportnæringen og økte finansieringskostnader for bankene vil presse renten opp og senke etterspørselen etter arbeidskraft, sier Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbnaken Capital Markets, til NA24.

Men det er veldig langt ifra norske tilstander, til de aller fleste statsøkonomiene i Europa. Det er ikke lenger noen utvei for de kriserammede euro-landene. Markedsstemningen er nervøs og risikoaversjonen dominerer på de fleste markeder.

Først i køen
- Portugal har lenge slitt med dårlig konkurranse evne og at de fremvoksende økonomiene har spist seg inn i landets livsgrunnlag. Produksjonen av klær og sko har i økende grad blitt flyttet til Sør-Øst Asia noe som har gitt landet veldig lav industriell vekst, sier Bache.

Og er det noe Portugal trenger for å komme seg ut av det økonomiske uføret, så er det vekst.

Les også: Nå brenner det virkelig under Portugal

Konkursforsikringene for Irland, Spania, Hellas og Portugal når nye høyder idet investorene frykter at euro-landene ikke greier å hanskes problemene med de finanspolitiske innstramningene og skakk-kjørte banker.

Konkursforsikring på irske statsobligasjoner målt i Credit default Swaps (CDS) har steget til 575 basispunkter. For spanske statsobligasjoner er det satt ny rekord på 301 basispunkter. Forskjellene på rentene på 10-årige statsobligasjoner for Piigs-landene og Tyskland forsetter å øke, et tegn på at investorer søker seg til tryggere farvann. Også økningen til Norge øker.

Størst frykt
Den store frykten er at gjeldskrisen sprer seg til Spania. Da vil hele den europeiske økonomien rammes.

- Hellas, Portugal og Irland står til sammen for ca 6 prosent av eurolandenes BNP, Spania står for 11 prosent. Den spanske økonomien er nesten tre ganger så stor som de andre tre samlet, sier Bache.

Og hun fortsetter:

- Selv om Hellas fikk støtte før støtteordningen, er det fortsatt bare 750 milliarder euro tilgjengelig og hvis den spanske økonomien skulle velte så spørs det om det er tilstrekkelig midler igjen.

Begivenhetsrik dag
Generelt for euro-krisen er at det går ekstremt fort med markante bevegelser politisk, finansielt og økonomisk.

- Det er veldig spennende og begivenhetsrikt om dagen, sier Ida Wolden Bache, senior økonom i Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

I dag legger den irske regjeringen frem en fireårig plan for utviklingen i de offentlige finansene. Denne planen kan inneholde avgjørende signaler markedene bare uker før det irske nasjonalbudsjettet for 2011 legges frem.

- Denne rapporten er ikke så spennende som p, neste års statsbudsjett i det hele tatt blir vedtatt. Det har kommet ut informasjon om at noen uavhengige representanter kan komme til å stemme imot. Og den irske regjeringen er avhengig av deres støtte for å få det igjennom, sier Bache.

Senket kredittvurdering
Fireårsplanen ble offentliggjort etter at S&P har senket den irske kredittratingen med to trinn fra AA- til A.

Samtidig meddelte S&P at Irlands kredittrating kan bli senket ytterligere på grunnlag av negative kredittvurderinger.

- Når det ble kjent at Irland hadde søkt om økonomisk hjelp, var den beroligende virkningen av denne over i løpet av noen timer og prisen på konkursforsikringer både på statsobligasjoner og banker har økt kraftig den siste tiden, sier Bache.

Les også: Børsopptur etter Irland-hjelp

Tyskland redder dagen
Mens landene i Europas randsone sliter tungt, slår nye tall fra Tyskland overraskende positivt ut.

Den såkalte IFO-indeksen, som viser klimaet i tysk næringsliv, steg til 109,3 i november i mot 107,7 poeng måneden før. På forhånd trodde ekspertene at indeksen ville falle i 107,5 poeng- Tallene viser altså at forholdene i tysk næringsliv er langt bedre enn det ekspertene hadde håpet på forhånd. Delingen mellom de rike landene i Europa og de fattige i EUs randsone, øker altså ytterligere.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken