Følg oss på Facebook, så går du ikke glipp av noe

HTML EMBED

Enorm uvikling på Costa del sol

Det rundt 16 mil lange strandbeltet som strekker seg lengst sør i Spania – gjennom Málaga-provinsen, fra Nerja i øst og helt inn i Cádiz-provinsen i vest – er knapt til å kjenne igjen. Det gjelder enten det er femti, tjue, ti eller fem år siden du sist var her, for utbyggingen har holdt tempoet oppe gjennom generasjoner.
På 50-tallet var kysten her fremdeles preget av små, tilbakelente fiskerlandsbyer. Her hadde man virkelig gjenfunnet hvilepulsen etter den endelige reconquista – gjenerobringen av den iberiske halvøya fra maurerne – i 1492.
I 1954 åpnet playboyen og foretningsmannen Prince Alfonso av Hohenlohe-Langenburg sin Marbella Club, som raskt ble et treffsted for aristokrater, rikfolk og filmstjerner. 31. mai 1959 ble en annen merkedag, med etableringen av luksushotellet Pez Espada i Torremolinos. Da ble nemlig begrepet «Cosa del Sol» for alvor lansert, selv om det skal ha blitt brukt allerede under Den iberisk-amerikanske utstillingen i Sevilla i 1929.
Da solturismen virkelig begynte å få feste blant europeisk middelklasse, ble det livlig også i Torremolinos nabobyer, som Benalmádena, Fuengirola og Mijas, og gradvis ble stadig mer av kysten tilpasset det voksende markedet. 326 soldager i året, lekre strender, sjarmerende småbyer, et smaksrikt kjøkken og trivelig lokalbefolkning gjorde sitt til at området fikk en fremtredende plass på Europas nye turistkart. Ikke minst for nordmenn, som etter hvert har etablert egne «kolonier» i blant annet Nerja, Fuengirola, Marbella og Elviria.
Men hva med de som vil til Spania? Som vil oppleve det genuine og historiske Andalucía? Da må man vel innover i landet og vekk fra den okkuperte kyststripa? Ikke nødvendigvis. Man kan for eksempel dra inn til Málaga by.

Málagas enarmede dame

– Er det noe spesielt som skjer her denne helga, eller?
De slovakiske pilegrimsvandrerne Peter og Miro har overnattet i soveposer på utkikksplattformen ved slottet og festningen Gibralfaro, som troner over Málaga by. Dagen i forveien forvillet de seg fullstendig uforberedt inn i én av de største, årlige folkefestene i Europa.
Feria de Málaga har sine røtter i gjenerobringen av byen fra muslimene i 1487, og har utviklet seg til en nidagers feiring av formidable dimensjoner. På dagtid fylles gamlebyen med dans, musikk, opptog, salgsboder, utallige papirlykter, tapas, og ikke minst store mengder vin. På kvelden forflyttes feiringen til et digert område fire kilometer utenfor sentrum. Hit strømmer både barn, unge og gamle langveisfra for å more seg med tivoli, mat, drikke, samt underholdningen i over 240 såkalte casetas – provisorisk innredede lokaler med dans, musikk og festing ut i de små timer.
De første solstrålene treffer høye boligblokker som kranser byens tyrefektingsarena. Jeg har så absolutt ikke tenkt meg dit inn, selv om det var her i Andalucía den spanske varianten av denne blodige tradisjonen ble utviklet på 1700-tallet. Snart når solen også ned til bystrendendene og til det nyrestaurerte havneområdet, før den svinger seg inn over resten av byen. Der lyser den opp den formidable renessansekatedralen – lett gjenkjennelig med sitt manglende tårn, som har gitt den kallenavnet La Manquita – Den enarmede dame.
I dag lander millioner av soltørste turister på Málaga internasjonale flyplass. Et fåtall av disse tar turen innom byen med samme navn, en unnlatelsessynd det blir stadig vanskeligere å forsvare. I alle fall for deg som vil komme hjem fra årets badeferie med en følelse av å ha vært i Spania, heller enn et mer ubestemmelig «Syden».

Reiser & ferie dro til Costa del Sol på invitasjon fra Spanias turistkontor.

Vil du lese mer om Costa del Sol, kjøp Reiser & feries oktoberutgave digitalt HER

Fakta om Costa del Sol

Turistinformasjon

> www.visitcostadelsol.com
> www.malagaturismo.com
> www.andalucia.com
> www.spain.info/no

Slik kommer du til Costa del Sol

Malaga Airport (AGP) er hovedflyplassen i området, og både Norwegian og SAS flyr direkte. Det er også en rekke tilbydere av pakkereiser til Costa del Sol, blant andre Star Tour, Solfaktor, Expedia og Ticket. Olivenreiser arrangerer fot- og sykkelturer rundt om i Andalucía.

Sov godt på Costa del Sol

Spennet i overnattingstilbud er selvsagt enormt i et område med så mye turisme, og er du ikke helt avhengig av daglige doser sand mellom tærne, kan det lønne seg å kikke på mulighetene et stykke vekk fra kysten. Mens kystlinja er så godt som fullstendig urbanisert, finner du en rekke sjarmerende designhoteller og utleievillaer med landlig beliggenhet en kort kjøretur innover i landet.
I Málaga by anbefaler vi Hotel Molina Lario, ikke minst på grunn bassenget og baren på taket, med fin utsikt over byen og havna.

Spis godt på Costa del Sol

Maten er i seg selv grunn god nok for å besøke Solkysten. Fråts i det ypperste av spansk skinke og ost, frityrstekte småfisk og sardiner på spidd grillet over trekull på stranden. Skyll ned med kvalitetssherry og søtlig Malaga Virgen-vin basert på muskatelldruer.
Klassiske tapas serveres overalt, selv på restauranter med internasjonalt kjøkken. Ellers står sjømat av ferskeste slag selvsagt sentralt, men provinsens kjøkken har en god blanding av innlandstradisjoner og middelhavskost. Den kalde tomatsuppen gazpacho kommer fra Andalucía, og må selvsagt prøves.
Kresne gourmeter har nok å forsyne seg av og Málaga-provinsen har for tiden hele fem restauranter med stjerne i Michelin-guiden, nemlig Café de París i Málaga by, Tragabuches i Ronda samt El Lago, Calima og Skina i Marbella.
I Málaga by må også den tradisjonsrike institusjonen Bodega Bar El Pimpi anbefales, med sitt solide, lokale kjøkken og fargerike klientell.

Mer fra Costa del Sol på nett

Nikki Beach, Marbella
Picasso-museet i Málaga
Feria de la Málaga

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir