Gå til sidens hovedinnhold

Spar 80 prosent i utlandet

Telenor og Netcom lopper deg på SMS i utlandet. Slik kan du spare opptil 80 prosent.

Tidligere denne uken ga Nettavisen en rekke tips på hvordan du ringer billigst i sommer. Her er en flere tips for deg som skal ha med mobilen til syden eller på storbyferie i sommer.

Stemningsrapport
Det er mange som både sender tekstmeldinger og bildemeldinger hjem til venner, familie og kolleger når de er ute på reise. Heldigvis er det som oftest veldig mye billigere å sende meldinger enn å ringe. Men noen kraftig prisnedgang sammenliknet med i fjor kan mobilselskapene ikke skilte med.

Mens prisene for å ringe har gått ned de siste årene, har noen av prisene for å sende tekstmeldinger faktisk gått opp. Det er stort sett fremdeles gratis å motta tekstmeldinger i utlandet, men prisen du betaler for å besvare tekstmeldinger er betydelig høyere enn i Norge.

Men fortvil ikke. Velger du riktig norsk og utenlandsk operatør, kan du holde kontakten med hjemlandet uten å bli flådd.

Telenor og Netcom dyrest
Det er ingen tvil om at Telenor og Netcom tar seg best betalt for tekstmeldinger fra utlandet. Netcom opererer med en pris på 3,99 per tekstmelding uansett hvor i verden du befinner deg. Telenor er enda hakket verre og tar 3,99 kroner per tekstmelding i Europa og 4,38 kroner i resten av verden.

Disse prisene gjelder uansett hvilken utenlandsk mobiloperatør du velger å bruke, så du kan enkelt holde styr på hvor stor mobilregningen blir. Er du i Hellas to uker og sender 4 tekstmeldinger daglig hjem, eller til andre du ferierer sammen med blir regningen raskt på godt over 200 kroner.

Chess har også lik pris på SMS i utlandet, med en pris på 3,75 kroner uansett hvor du befinner deg.

Det blir billigere enn å ringe, men er fortsatt ganske mye penger for så meldinger. Da er prisene til Tele2, Onecall og Ipea langt bedre.

Spar 80 prosent
De tre operatørene opererer nemlig med mindre forutsigbare priser enn Telenor, Netcom og Chess. I stedet for å ha en felles sms-pris i hele verden skiller de ut fra hvor du befinner deg. Det sparer du gode penger på! I alle de landene Nettavisen har sjekket, er Tele2, Onecall og Ipea nemlig billigere enn konkurrentene.

Hvis du passer på å velge riktig operatør kan du spare opp til 3,48 kroner eller nærmere 80 prosent per tekstmelding i forhold til prisene Telenor opererer med i samme land.

Reiser du som Onecall-kunde til Thailand koster hver tekstmelding 90 øre. Telenor tar 4,38 kroner for den samme tekstmeldingen. To uker i Thailand med 4 daglige tekstmeldinger blir regningen 50 kroner med Onecall og nesten 250 med Telenor.

Prisforskjellene er noe mindre i europeiske land, men også i Sverige, Tyskland og Hellas sparer du over 3 kroner per melding på å ikke velge Telenor eller Netcom. Du finner hele prissammenlikningen nederst i artikkelen.

Prisene til Ipea og Tele2 varierer etter hvilken utenlandsk operatør du velger, så det er lurt å sjekke på forhånd, slik at du ikke får deg en ubehagelig overraskelse når du kommer hjem.

Skru av mobilsvar
Et annet sparetiltak det er lurt å bite seg merke i er å skru av mobilsvar før du drar på ferie. Lar du den være aktivert, kan ferien koste deg dyrt selv om du ikke snakker med hjemlandet en eneste gang.

Dersom noen ringer deg og legger igjen melding på svareren din er det nemlig du som betaler regninga. Mottak av samtale koster ofte minst like mye som å ringe hjem, noe som betyr at en tre-fire meldinger på mobilsvar fort koster deg både en og to hundrelapper avhengig av hvor du befinner deg.

Datatrafikk
Prisene på datatrafikk må vi heller ikke glemme. Her hjemme er det en rekke prismodeller som skal sørge for å holde prisen på internett på mobilen i sjakk, men disse gjelder ikke når du forlater Norge. Har du planer om å sjekke Nettavisen fra solsenga, bør du derfor ta en titt på hva dette koster i det landet du skal besøke.

Flere mobilselskaper har satt ned prisene på datatrafikk, men fortsatt kan det koste dyrt å følge med på nyhetsbildet hjemme via mobiltelefonen. Har du muligheten til å sjekke nyheter og e-post på en internettcafé, ville vi i mange tilfeller heller gjort dette.

Prisene over datatrafikken i landet du skal feriere, finner du på hjemmesiden til din mobiloperatør.

IP-telefoni
Er du først på en internettcafé, eller har du med deg laptop hjemmefra og finner en sone med trådløst internett, kan IP-telefoni gjøre det ekstra billig å holde kontakten med de hjemme. Det finnes en rekke trådløse nettverk som enten er gratis eller svært rimelige i bruk.

Har du enten en datamaskin med trådløst nettverkskort eller en mobiltelefon, kan du ringe hjem til en brøkdel av prisen det koster å ringe med vanlig mobiltelefon.

Et alternativ er den skandinaviske tjenesten Vyke som har mer enn 700.000 kunder internasjonalt.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai