Gå til sidens hovedinnhold

Spår nitrist boligmarked

Nedturen fortsetter og spådommene er enda dystrere.

OSLO SENTRUM (NA24): Boligprisene falt med 1,1 prosent i desember. Det viser fersk statistikk fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

NA24 - din næringslivsavis

Sesongjustert havnet boligprisene med en nedgang på 0,1 prosent. 2.205 boliger ble solgt i desember, mot 3.382 måneden før. Gjennomsnittlig tar det 48 dager å selge en bolig. Det er en kraftig forverring sammenlignet med den foregående måneden. I november tok det i snitt 38 dager å selge en bolig, og desembernivået er åtte dager mer enn i desember 2007.

Statistikken fra eiendomsmeglerne viser at prisene har falt 14 prosent siden toppnoteringen i august 2007, og at prisene falt i snitt 4 prosent i 2008. Korrigert for inflasjonen er prisene nå 18 prosent lavere enn de var i august 2007.

Og nedturen skal bli enda verre. For 2009 spår eiendomsmeglerne ti prosent priskollaps.

- Det er mye som tyder på at vi får en svak utvikling i gjennomsnittlig prisutvikling i 2009. For det første starter vi det nye året betydelig på minussiden når vi sammenlignet med gjennomsnittlig kvadratmeterpris i 2008. For det andre har vi i lengre tid vært inne i en negativ pristrend, selv om den siste måned viste en flat utvikling i denne trenden er det for tidlig å si at trenden har snudd, kommenterer leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Selv om prisfallet bremset noe i desember avblåser ikke eiendomsmeglerne den negative utviklingen.

- Det tar tid å snu en trend, men den vil snu i år selv om det er vanskelig å spå når. Mange har forventninger til at rentekuttene vil bidra til å snu trenden. Det tror vi også, men viktigere er at folk får lån. Får de ikke lån spiller det liten rolle hvor lav renten er, sier Dreyer.

Tidligere fredag kom statistikken fra Obos. De viser et langt større fall i kvadratmeterprisene. Obos-tallene viser et fall 4,7 prosent siden november, og prisene begynner nå å komme ned på 2005-nivå da snittprisen for hele året endte på litt over 24.000 kroner

Les mer: Nytt stup i boligprisene

NA24 er til sted på pressekonferansen til Norges Eiendomsmeglerforbund og vil oppdaterer saken løpende.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken