Gå til sidens hovedinnhold

Spår rentetopp og børshopp

Orion har analysert verdensøkonomien. De tror på en rentetopp i USA og oppgang på verdens børser utover høsten.

Les NA24 på mobil

Mandag er Orion Securities ute med en analyse av verdensøkonomien i tiden som kommer. Orion tror på en rentetopp i USA og oppgang på verdens børser ut året.

NA24 - din næringslivsavis

USA-renten
Neste uke avholder sentralbanksjef Ben S. Bernanke og Federal Reserve rentemøte for å avgjøre videre styringsrente.

I sin tale til Kongressen i forrige måned uttalte Ben Bernanke at inflasjonen er høy, men sa samtidig at svakere vekst over tid ville dempe prispresset. Orion venter ikke tiltakende prispress i den amerikanske økonomien, men vil ikke utelukke enda en rentehevning neste måned før toppen er nådd.

- Hovedårsaken til at vi ikke er redd for prispress, er den svake veksten i lønnskostnader per produsert enhet, ikke bare i USA, men resten av verden også, skriver Orion i analysen.

Euro-renten
Torsdag denne uken er det tid for rentemøte i eurosonen. Orion skriver at en kjøligere amerikansk økonomi vil påvirke resten av verden negativt, men at eurosonen trolig vil kunne stå godt imot.

- I Europa venter vi at renten fortsetter å bli satt opp med 0,25 prosentpoeng hver andre eller tredje måned, skriver Orion i rapporten.

Den europeiske sentralbanken har som mål å holde overskriftsinflasjonen nær, men ikke over, to prosent. Inflasjonen har imidlertid ligget over dette nivået storparten av tiden siden 2000. Men med en kjerneinflasjon på 1,4 prosent ser Orion liten grunn til å bekymre seg over prispress i euroregionen.

Japan-renten
Bank of Japan satte tidligere i sommer opp styringsrenten, og gjorde med det slutt på en lang periode med nullrente. Orion tror det vil komme flere rentehevninger i Japan i tiden som kommer.

- Med en nominell BNP-vekst som ligger godt over styringsrenten, er pengepolitikken fortsatt ekspansiv, og dette tilkjennegir at renten skal videre opp, skriver Orion i analysen.

Verdens børser
Orion tror på flere resultatskuffelser fremover som følge av at forventningene ikke blir justert ned i takt med temperaturfallet i verdensøkonomien. Likevel ser ikke analytikerne i Orion noen grunn til at inntjeningen til selskapene skal falle så lenge økonomien ekspanderer.

- Dagens P/E-multipler er for lave dersom man tar hensyn til rentenivået og legger til grunn at inntjening ikke vil falle. Sannsynligheten for en oppgang i globale aksjemarkeder drevet av en moderat multippel-ekspansjon, er høy dersom vår analyse av verdensøkonomien er korrekt, skriver Orion.

Ifølge analysen forventer Orion at vårens aksjefall har vært av den forbigående sorten.

- Vi formoder at vårens korreksjon er over og at hovedtrenden fremover vil være positiv. Vi venter likevel ikke noen himmelfart, til det er resultatveksten for svak samtidig som vi kun venter en utflating og ikke noe fall i rentenivået, skriver Orion.

Oslo Børs
For Oslo Børs ser Orion også gode tider i møte dersom oljeprisen holder seg høy.

- Holder oljeprisen seg på dagens nivå, er det vanskelig å se noen nedside på vår hjemlige børs. Med en godt opprettholdt oljepris og oppgang på utenlandske børser er det gode muligheter for at høsten på Oslo Børs blir bra, og vi inntar derfor et positivt syn, heter det i analysen.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken