Gå til sidens hovedinnhold

Sparebank 1 SMN: - Dumsnille foreldre blir kausjonister på livstid

Godtroende foreldre havner i kausjonistfelle, viser nye tall fra storbank.

Foreldre som kausjonerer for barnas boligkjøp tror kanskje at de slipper fri for ansvaret om kort tid, men fasiten viser at de fleste som kausjonerer blir sittende fast med ansvaret i lang tid

- Vi ser at over halvparten av kausjonistene fremdeles kausjonerer ti år etter barnas første boligkjøp. Åtte av ti kausjonerer etter fem år til tross for rekordstor prisvekst på bolig sier Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN

Han har analysert 600 lån med kausjon tatt opp før 2006, og er overrasket over funnene.

- Jeg tror kausjonistene er dårlig til å stille krav til at lån deles opp og at de kausjonerer bare for en del av den samlede gjelden. I tillegg er det lurt å stille krav til at lånet med kausjon skal nedbetales først sier han

Tar lett på å kausjonere

Selv om kausjonisten oftest er i dialog med banken, så er det svært sjelden de tar seg tid til å snakke med sin egen rådgiver om hvordan de kan begrense sitt ansvar, og bevare handlingsrom i egen økonomi.

- Ofte blir det hastverk med etablering av kausjon tett opp til oppgjør, og alt fokus er på å hjelpe barna med boligkjøpet. Kausjonistene bør alltid ha en egen rådgivingssamtale i sin egen bank, og gå gjennom egne muligheter og hvordan de raskt kan komme ut av sitt ansvar, sier han.

(artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

Vanskeligere å si nei

Boligbytter, bilkjøp og opplåning for å innfri forbruksgjeld er andre årsaker til at kausjonene som opprinnelig ble gitt til første boligkjøp både forblir og vokser.

- Vi ser at mange unge forespør om kausjon for å bake forbruksgjeld inn i boliglånet på relativt nykjøpt bolig. De ønsker også å finansiere oppussingsprosjekter eller få råd til å bytte til større bolig før de har nedbetalt vesentlig på gjelden. Det er nok enda vanskeligere å si nei til slike nye spørsmål når kausjonen først er etablert og hvis man ikke har vært tydelig med barna, sier Reite.

Foreldre trenger handlingsrommet selv

De siste ti årene har vært preget av en enorm boligprisvekst, samtidig som krav fra . Hvis boligprisene nå flater ut så vil veien ut av kausjonene bli enda lengre.

- Vi risikerer at unge boligkjøpere blir avhengig av kausjoner i lang tid, og mange foreldre er helt avhengig av handlingsrom i økonomien selv når de skal planlegge for egne boligbytter, investeringer eller pensjon sier Reite.

(artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

Oppfordrer til å bruke tid på planlegging før boligjakten

Privatøkonomen mener det har er viktig å bruke tid på boligkjøpet, og at for mange tror at det er bråhast med å kjøpe.

- Feilene man kan gjøre ved å forhaste seg er mye dyrere enn de prosentene med boligprisvekst man kanskje kan gå glipp av. For mange bruker lite tid på planlegging, og ender med å kjøpe boliger de angrer på avslutter han.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken