Gå til sidens hovedinnhold

Sparer 70 millioner kroner med stiftelsen

Olav Thon kutter skatteregningen med sin gavmildhet.

Tidligere denne uken ble det kjent at Olav Thon (90) gir bort sin 25 milliarder store formue.

Det er en stiftelse som skal forvalte milliardformuen. Formålet er å utøve et stabilt og langsiktig eierskap i Olav Thon Gruppen, stor det i selskapets pressemelding. Stiftelsen skal blant annet utdele midler til allmennyttige formål.

Les hele saken her:Olav Thon (90) gir bort formuen

Ved å gi bort formuen sin sparer Thon formuesskatt. Gevinsten er ifølge Dagens Næringsliv 70 millioner kroner.

Skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI sier til avisen at mener Thons gavmildhet handler mye om å verne et imperium.

- Og så har det en skatteside, sier han.

Mens Thons de siste årene har betalt omkring 120 millioner kroner i formuesskatt, slipper han unna med ett mindre beløp ved at han årlig deler ut gaver på 50 millioner kroner via den nyopprettede stiftelsen. Differansen på omkring 70 millioner kroner, som han tidligere måtte ta ut for å betale i skatt, blir liggende i Thon Imperiet.

Stiftelsesdokumentet beskriver i detalj hvordan pengene i Olav Thon Stiftelsen skal forvaltes. Om gaver står det at samlede utdelinger per år ikke skal overskride 50 millioner kroner, men at beløpet kan heves til 100 millioner kroner hvis hele styret samtykker til dette.

- Beste samfunnsbyggende bidrag jeg kan gi
Thon skal ha tenkt mye på opprettelsen av Olav Thon Stiftelsen før den ble en realitet.

- Min konklusjon er at det å sikre en fortsatt samlet utvikling av Olav Thon Gruppen, samtidig som deler av det resultat virksomheten skaper utdeles til ulike allmennyttige formål, er det beste samfunnsbyggende bidrag jeg kan gi, sier han i meldingen som bel sendt ut i forbindelse med offentliggjøringen av Olav Thon Stiftelsen, tirsdag.

Stiftelsen får tilført samtlige aksjer i Olav Thon Gruppen AS, som er konsernspiss i Olav Thon Gruppen. Aksjene vil utgjøre stiftelsens egenkapital og er verdsatt til vel 25 milliarder kroner.

- Et forbilde
Kort tid etter at det ble kjent at Thon gir bort sin formue var det flere som tok til orde på sosiale medier for å kritisere Thons gavmildhet.

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, tok Thon i forsvar i sin blogg onsdag.

«I fjor fikk Olav Thon 12 kroner i utbytte per aksje for sine 7,7 millioner aksjer - nærmere bestemt 92 millioner kroner. Disse årlige utbetalingene havner nå i stiftelsen. På mange måter blir det en evig pengemaskin som sikrer penger til gode formål. Stiftelsens penger skal kun deles ut til gode formål som realfag, medisin, lokalsamfunnene der Olav Thon Gruppen er basert og til fremragende entreprenørskap.», skriver Stavrum.

«Slik sett er Olav Thon et forbilde som fortjener 100 millioner takk for sin storstilte gave.», fortsetter han.

Les bloggen her:Olav Thon er et forbilde

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Støtter flere
Olav Thon har tidligere opprettet flere stiftelser.

Den ene heter Olav Thons Stiftelse og har som formål å: «Stiftelsen er en privat ideell stiftelse med det formål å støtte Den Norske Turistforenings landsomfattende virksomhet til fremme av fjellvandringen i Norge og i den ånd som har preget Olav Thons interesse for, samt glede av, å ferdes i norske fjell».

En annen er Olav Thons Samfunnsnyttige Stiftelse. Den er en ideell samfunnsnyttig stiftelse som har som formål å gi økonomisk bistand til: «a/ Helsefremmende virksomhet, herunder medisinsk forskning. b/ Tiltak for utvikling og bedring av det fysiske miljø. c/ Barn- og ungdoms oppvekstvilkår».

Vokste opp på gård
Olav Thon vokste opp på gården Søndre Thon i Ål i Hallingdal sammen med tre eldre søsken. Thon ville opprinnelig studere medisin, men da den andre verdenskrig brøt ut ville ikke foreldrene at han skulle reise utenlands. Isteden ble det pelsdyroppdrett hjemme på gården og kjøp og salg av skinn i Hallingdal.

For å selge skinn ble det etablert kontakt med pelshandlere i Oslo. To rødrevskinn som han solgte for 600 kroner, for å skaffe startkapital danner for øvrig hovedmotivet i Olav Thon Gruppens logo.

Thons karriere innen eiendomsutvikling begynte i Oslo i 1942. I 1950 kjøpte han Karl Johans gate 5–7, det som i dag er kjent som Arkaden, for 1,7 millioner kroner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken