Gå til sidens hovedinnhold

Sparte 160.000 kroner – nå tør hun smile igjen

Mona Øyen sparte minst 160.000 kroner på å reise til Tyrkia.

(Indre.no:) 10.000 euro – rundt 80.000 kroner – betaler Øyen for tannoperasjonene. I Norge ville prisen blitt det tredobbelte – minst.

Lokalpolitikeren anbefaler folk å benytte seg av tannhelse-tjenester i utlandet.

– Er ikke det som å banne i kirka for en Ap-politiker?

– Jeg har i mange år kjempet for at tennene skal bli en del av kroppen, og har stemt for dette på alle årsmøter. Så lenge ikke det skjer, må man ty til hjelp andre steder. Prisene her til lands er over alle støvelskaft, sier Øyen til indre.no.

- De er profesjonelle
I disse dager jobbes det med å få til en offentlig tannhelsetjeneste i Norge. Spørsmålet som diskuteres nå er hvor høyt egen-andelstaket skal være.

I mellomtiden informerer Øyen andre med dårlige tenner om tilbudet i Tyrkia.

– Tannlegen bruker det samme utstyret som her i Norge. De er profesjonelle og alt er sterilt. Når prisen på billig-billetter for å reise tur/retur Tyrkia er den samme som det er å gape hos tannlegen i Norge, er det noe feil, fastslår hun.

Sterke medisiner og tannlege-skrekk ødela hele tanngarden til Mona Øyen. I Tyrkia fikk hun hjelpen hun trengte. Nå tør Ap-lederen endelig smile igjen.

Hadde tannlegeskrekk
12 år har gått siden Mona Øyen, i lokalmiljøet kjent som aktiv politiker og leder av Sørum Ap, gikk til tannlegen for siste gang. Det i kombinasjon med sterke medisiner grunnet sykdom, ødela tennene til 44-åringen. Emaljen var til slutt tæret helt ned og tennene ble delt.

– Jeg har hatt tannlegeskrekk siden barneskolen. Dårlige opplevelser der har satt sine spor. Jeg har i mange år blånektet å gå til tannlegen, og svimer av eller kaster opp bare jeg nærmer meg et tannlegekontor, sier Øyen til Indre Akershus Blad.

I ti år har de ødelagte tennene styrt hvordan Øyen smilte og snakket. Lokalpolitikeren har så godt hun har kunnet unngått å vise tannraden.

Ble reddet av tyrkisk tannlege
Redningen kom for fem måneder siden i form av en tyrkisk tannlege. Første turen var et helvete. Tannlegen var imidlertid profesjonell og forklarte til enhver til hva som måtte gjøres.

Fortsatt er Øyen meget svett i hendene når behandlingene skal gjennomføres. Men nå klarer hun til og med å ta turen alene.

– I begynnelsen av året bestemte jeg meg for å ta meg sammen. Jeg var mentalt forberedt på å gjøre noe med problemet. Jeg nærmest krøp opp trappa til kontoret, var kvalm og likblek. Tannlegen utstrålte en trygghet som ga meg tillit. Det var alfa og omega, sier Øyen.

I dag har Øyen fått nye tenner på hele venstre side nede. På høyre side nede er tennene fjernet, mens tennene oppe er klargjorte for nye implantater. Etter tre måneder kan tannprotesene settes inn.

– Målet er å spare opp penger innen februar neste år til de siste operasjonene. Det er noen tusen som skal på plass, sier hun.

Livet smiler igjen til Øyen, og Lørenfallet-kvinnen smiler tilbake. Endelig trenger hun ikke tenke på at tennene ikke skal vises når hun gliser sitt bredeste smil.

– Jeg har klart det! En klapp på skulderen til meg selv. Dette er herlig Samtidig har jeg hatt stor hjelp og mental støtte av venninna mi her hjemme og vennene i Tyrkia, sier hun.

Denne saken er levert av Indre Akershus Blad

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken