(SIDE2): En ny kunnskapsoppsummering fra Kunnskapssenteret indikerer at flere tiltak kan være effektivt mot spedbarnskolikk.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Mulig lindrende tiltak
Sukkervann kan muligens ha en lindrende effekt på kolikken, og morsmelkerstatning fri for myse kan bidra til at kolikkbarn gråter mindre, det melder Kunnskapssenteret. Den nye informasjonen skal innlemmes i informasjonsmateriell til foreldre og helsepersonell.

LES OGSÅ
Til: Helseministeren
– Følte meg som verdens verste mor
Dette er tabu

Hvem får kolikk?
Opptil 25 prosent av alle spedbarn har kolikk. De vanligste symptomene er anfall av intens, utrøstelig gråt og mye uro. Spedbarnskolikk når ofte en topp ved 6–8 uker, for deretter å avta rundt 3–4-månedersalderen. Internettleksikonet Wikipedia skriver at en vanlig tommelfingerregel for å anse et barn som «kolikkbarn» er om det gråter mer enn 3 timer mer enn tre dager i ei uke, under mer enn tre uker i en måned.

Det er lite forskning å vise til når det kommer til konkrete årsaker til spedbarnskolikk, og det er derfor også vanskelig å vite hvilke tiltak som kan fungere for å forebygge og å lindre det gråtende barnet.

Reduksjon av stimuli kan hjelpe
Kunnskapsoppsummeringen konkluderer med at det å råde foreldre til å redusere stimulering av spedbarnet kan redusere gråten noe. Andre tiltak som også tenderte til å ha en effekt var morsmelkstillegg fri for myse samt tolv prosents sukkervann til spedbarn. Det påpekes imidlertid at dette er indikasjoner, og det må ytterligere forskning til for at man skal kunne generalisere resultatene og si at de med sikkerhet har en dokumentert effekt.

Kunnskapssenteret påpeker også at det er viktig ikke å blande flaskeernærte- og brysternærte spedbarn med kolikk i en og samme studie, ellers blir det vanskelig å trekke noen konklusjoner fra studien.

Interessert i helse? Les flere saker her!

Kutt ut disse matvarene
I april skrev også Side2 om kolikk, da ført i pennen av spesialist i allmennmedisin Christian Anker. Han viste til en forskningsrapport som viste at en av seks barn som diet fikk mindre smerter hvis moren kutter ut melk, egg, hvete og nøtter. En av to barn som får vanlig melkeerstatning på flaske blir mindre plaget hvis man skifter til soyamelk.

Lindrende te?
En urtete som blant annet inneholder kamomille, lakris og fennikel har effekt hos en av tre barn. Sukkervann hjelper også, men det er ikke angitt hvor stor andel av barnet som ble bedre av dette tiltaket.

LES HELE SAKEN: Dette hjelper mot kolikk