HTML EMBED

Mandag skrev Side3 om den norske ekstremskikjøreren Halvor Angvik som får oppmerksomhet på internett om dagen med en speedflying-video fra Wengen i Sveits.

Under tittelen «Holy shit... talk about extreme sports. I wish I had the balls to go and do this» var videoen den fjerde mest sette på Reddit mandag.

VIDEO: Se videoen i toppen av denne artikkelen.

Og du, jeg og internett er ikke de eneste som synes luftakrobatikken til Angvik ser ekstrem ut.

- Dette ser forferdelig ekstremt ut og for en utenforstående virker det ikke forsvarlig, sier fagsjef for hanggliding og paragliding i Norges Luftsportforbund, Arne Hillestad.

- Men for dem som kan fly liten skjerm og kjenner responsen godt går fint an å beregne dette her, fortsetter han.

Hillestad har ansvaret for sikkerhet, regelverk og utdanning i NLF. Han har sett videoen av Angvik på oppfordring fra Side3.

- Dette er ekstremflyging og flyging for å pushe grenser. Men han flyr godt, tar en 270 graders sving som betyr at man faller ganske langt og flyr i opp mot 100 kilometer i timen, og det ser ut til at han kontroll på angrepsvinkelen på vingen. Det er ingen nestenkræsj, pilotene har god følelse på hva de gjør, sier Hillestad til Side3.

Hillestad opplyser at mens det er lov å drepe seg i Norge er NLF opptatt av å gjøre luftsporten så trygg som mulig, og forbundet har utarbeidet regler for hvem som kan og ikke kan fly. Forbundet skiller mellom speedriding - hvor skiene har kontakt med bakken det meste av tiden - og speedflying.

- For å drive speedflying må du enten være fallskjermhopper eller minst ha nådd nivå tre i våre sertifiseringer, sier Hillestad.

Ifølge fagsjefen er det mulig å ta hobbykurs i alpene, men anbefaler ingen å gjøre dette.

- Det går som oftest galt, sier han.

- Kan det være problematisk at proffkjørere som Angvik legger ut slike videoer på YouTube?

- Nei, jeg synes det er helt greit å legge dette ut på YouTube. Det må være lov å skryte litt av sine egne ferdigheter, sier han.

Nedenfor kan du se flere videoer fra Halvor Angviks kanal på YouTube.

Nærflyvning med vingedrakt i Romsdalen og Eikesdalen:

HTML EMBED

Basehopping i Lauterbrunnen:

HTML EMBED

Basehopping i Sveits:

HTML EMBED