«Alle» skal ha speilreflekskamera for tiden, og når sant skal sies er ikke det så rart: Prisen har sunket betydelig de siste årene, bildekvaliteten er som regel mye bedre enn på kompaktkameraer – og ikke minst er det enklere å ta de gode bildene med et speilreflekskamera enn med et kompaktkamera.

Ofte motstridende resultater
Derimot er det ingen enkel oppgave å finne det rette kameraet for deg. Forskjellige tester gir forskjellige resultater, og ofte er det ganske små detaljer som avgjør hvilket kamera som får de forskjellige terningkastene i forskjelligste tester.

At Olympus og Sony også virkelig har begynt å gjøre seg gjeldende i speilrefleksmarkedet, ved siden av Canon og Nikon, har ikke gjort det enklere å velge rett kamera.

Prøver å skape system i kaoset
Dette har nettstedet Alatest forsøkt å gjøre noe med, ved å samle testresultater fra en rekke «pålitelige» testkilder, og samler det i én totalscore. På den måten er det enklere å se hvilke kameraer som virkelig er noe for deg – innenfor den prisklassen som du synes er ønskelig.

Det er likevel viktig å ikke se seg helt blindt på resultatene. Selv om resultatene baserer seg på tilbakemeldinger fra både brukere og profesjonelle, er valg av speilreflekskameraer ofte et spørsmål om avveininger. På listen til Alatast kommer for eksempel Canons 450D ut hakket bedre enn det halvprofesjonelle kameraet 5D Mark II. Det er liten tvil om at sistnevnte er et betydelig bedre kamera, men rangeringen baserer seg på en totalvurdering av hvert kamera ut fra sine forutsetninger, inkludert funksjoner, bildekvalitet, størrelse, pris og lignende.

Her er topplistenfor speilreflekskameraer