Gå til sidens hovedinnhold

Spenning i New York

Usikkerhet for hvordan det nye børsåret blir.

Det amerikanske aksjemarkedet går mot en rolig, men positiv start på året. Oppgang i Europa og troen på den utviklingen i finansmarkedene blir bedre i inneværende år enn skrekkåret 2008 gir et lite løft i forkant av børsåpningen.

NA24 - din næringslivsavis

Futureshandelen peker mot en opptur. På fjorårets siste dag steg de tre toneangivende indeksene mellom 1,25 og 1,7 prosent, og det ser ut til å fortsette fredag. Nasdaq-futuren stiger 0,1 prosent, mens S&P 500-futuren har en langt mer flat utvikling. Dow Jones-futuren ligger ant til en oppgang på rett over 1 prosent. Tendensen er derimot at dalende utvikling.

I 2008 falt Dow Jones med 34 prosent, mens aksjene på den brede S&P 500-indeksen stupte 39 prosent. Det gikk verre for Nasdaq-indeksen som viste et fall på hele 41 prosent.

Situasjonen i makrobildet vil være avgjørende for hvor godt finansmarkedene kommer til å utvikle seg i 2009. Fredag er det duket for ISM-indeksen som vil fortelle om aktivitetsnivået i verdens største økonomi. Innkjøpssjefindeksen benyttes som en indikator på hvordan de som sitter tett på økonomiske beslutninger ser på utviklingen.

I Europa har børsene fått et godt løft på årets første børsdag. Til tross for at 2008 ble et skrekkelig dårlig år og realøkonomien begynte å vise store svakheter er det enkelte som satser på at 2009 blir bedre. Håpet er at myndighetene gjennom tiltakspakker og rentekutt skal hindre at den økonomiske nedturen blir for dyp og langvarig.

I Tyskland stiger DAX-indeksen i Frankfurt 1,80 prosent, og følges tett av CAC 40 i Paris som stiger rett over 2 prosent. I London blir FTSE 100 sendt opp 1,30 prosent.

I Norden er det også gode takter på børsene. Helsingfors leder an med en oppgang på 3,8 prosent, mens København og Stockholm stiger henholdsvis 3,3 prosent og 3,5 prosent. Oslo Børs er opp 3,5 prosent.

Følg utviklingen på Wall Street her.

Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp

Kommentarer til denne saken