Gå til sidens hovedinnhold

Spenstige Laleh

Iranskfødte Laleh har solgt over 80.000 i Sverige, og låter som en underlig, men frisk blanding av Mira Craig, Sinead O’Connor, og Cornelis Vreeswijk. Det bør gjøre deg interessert.

Laleh
Laleh
Warner

22 år gamle Laleh ble født i Iran, men familien flyktet til Sovjet, videre til Tyskland for så å ende opp i Sverige.

Denne svært interessante og ditto oppegående ungjenta har også en skuespillerkarriere på gang, og har både hatt en hovedrolle i «Jalla Jalla» og turnert Sverige rundt med teaterforestillinger.

Og for dette debutalbumet, som endelig slippes i Norge, hanket hun inn intet mindre enn tre Grammy-priser, som er svenskenes svar på Spellemannprisen.

Ikke verst, eller hur? Artig nok er det helt fortjent. Dama har superfengende melodier, en knallsterk stemme og stålkontroll på tekstene sine.

Noen vil innvende at albumet ikke har noen enhetlig retning, og det har de helt rett i – uten at jeg vil gå med på at det er noe ankepunkt.

Kanskje er det litt rart hvordan hun tilsynelatende uanfektet blander rytmesterk og tungt produsert pop med enkle livefremførelser av det reneste visemateriale à la Cornelis Vreeswijk eller Lisa Ekdahl.

Kanskje er det også litt rart hvordan hun i det ene øyeblikket synger på engelsk, det neste på svensk, for så å runde det hele av på persisk.

Vel, jeg synes egentlig bare det er friskt og modig. Det er jo attpåtil Laleh selv som er produsent, og hun gjør tydeligvis som hun vil, enten hun fremfører politisk satire med kassegitaren, leverer basstung reggae eller serverer velproduserte hitparader som i det fantastiske «Invisible (My Song)», «Live Tomorrow» og «Forgive But Not Forget», som åpner plata.

Litt ujevn er den kanskje, debuten til Laleh. Men bare litt. Uansett er dette en spenstig og befriende uortodoks plate som har potensiale til å bli en braksuksess også i Norge.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken