Gå til sidens hovedinnhold

- Trening holder spermaet sunt

Ny forskning har gitt oppsiktsvekkende resultat.

For å oppsummere kort hva de fleste allerede vet: trening er godt for deg.

Utenom det rent estetiske, som å bygge muskler og bli slankere, har trening en rekke andre positive effekter på deg.

Det gir deg bedre humør, mer energi, overskudd og kan hjelpe deg å forebygge en rekke skader og sykdommer, som for eksempel overvekt, hjerte - og karsykdommer og diabetes.

Men nå har forskere funnet enda en grunn til å komme seg opp fra sofaen og inn på treningsstudio.

Nyere forskning viser nemlig at spermaet til aktive menn er som oftest sunnere enn til menn som ikke er i fysisk aktivitet.

LES OGSÅ: Alt vi skriver om trening

Aktivitet bra for spermaet

Undersøkelsen har blitt publisert i «British Journal of Sports Medicine», skriver National Public Radio.

Forskerne undersøkte 189 menn i alderen 18 til 22 år og deres trenings - og TV-vaner i tre måneder. I tillegg samlet forskerne inn spermprøver fra alle deltakerne.

Det viste seg at menn som så på TV i 20 timer eller mer hadde en spermkonsentrasjon på hele 44 prosent mindre enn dem som nesten aldri så på TV. Det viste seg også at de gutta som trente 14 timer eller mer i uken hadde en spermkonsentrasjon på hele 73 prosent mer enn menn som trente fem timer eller mindre i uken.

Resultatene var de samme etter faktorer som vekt, stress og kosthold var tatt med i beregningen.

Leder for studien, Audrey Gaskins, en doktorand ved Harvard School of Public Health, påpeker at spermkonsentrasjon og spermatozoa er de viktigste punktene for å fastslå mannens fruktbarhet.

Er aktivitet nøkkelen til fruktbarhet?

Selv om undersøkelsen hinter til at aktivitet er bra for spermaet og fruktbarheten til mannen, vil ikke Gaskins trekke noen forhastede konklusjoner.

- Ideelt ville vi utført tilfeldige kontroller av mennene der de ville ha byttet på å være aktivite og sitte i ro, for så å måle resultatene, forteller forskeren.

Hun påpeker også at forskjellige typer fysisk aktivitet påvirker spermaet. For eksempel har tidligere forskning vist at både sykling og langdistanseløp kan redusere spermkvaliteten.

Gaskings og hennes kollegaer fattet interesse for sammenhengen mellom spermkvalitet og aktivitet, da de utførte en lignende studie der de forsket på kostholds påvirkning av sperm.

Ikke sikker

Selv om studien hinter til at fysisk aktivitet ikke bare er godt for kropp og sjel, men også «gutta i sekken», så har ikke Gaskings og hennes kollegaer noe godt svar på hvorfor det er slik.

En av hypotesene er at fysisk aktivitet reduserer stress i kroppen som kan påvirke spermproduksjonen.

En annen teori er basert på sperms følsomhet for temperaturer. All sofasitting kan nemlig øke temperaturen i skrittet og dermed skade spermaet,

Mer forskning på emnet må til før Gaskings og hennes team tør å fastslå en endelig konklusjon.

Kommentarer til denne saken